Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Източник: , , 11.03.2018
Фолиевата киселина - красота и тонус
Фолиевата киселина – красота и тонус
Фолиевата киселина – красота и тонус

Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида.

На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и да раждаме здрави деца. А що е това фолиева киселина? Това са витамини от групата В9, участващи в много жизнено важни прицеси в организма. Те отговарят за нашата красота и здраве: състояние на косите, зъбите, кожата, устойчивост на нервната система и дори за бъдещото здраве на плода. Доказано е, че приемът на флорати е основен начин за профилактика на вродени дефекти на нервната тръба на плода (от този порок страдат около 300000 новородени годишно)

Денонощната нужда от витамин В9 може да задоволите, първо , като приемате храна богата на фолати. От продуктите най-много се съдържа в черния дроб – около 300мкг на 100гр. Следват яйченият жълтък ( 142 мкг/100гр) и аспержите ( 89 – 142 мкг/100гр). В менюто за красота и здраве по този нутриент влизат спанак, броколи, листна салата, магданоз, белокочанно зеле и карфиол. Препоръчителната дневна доза фолати е 400 мкг.

Но основната трудност се състои в това, че при съхранение и приготвяне на продуктите, за съжаление се губят нужните на организма хранителни вещества. Така например пресните листни зеленчуци, съхранявани при стайна температура, се лишават от 70% от фолиевата киселина за три дни. При термична обработка също има загуби. При варене на зеленчуци и месо фолатите намаляват със 70 – 90%, във варените яйца – 50%, а в пърженото месо – с 95%!

Излиза, че за да приемете необходимото количество фолиева киселина, трябва всеки ден да изяждате по 50 кочана карфиол или по 500 гр варен черен дроб.

Има, разбира се, и друг изход! Можете да си отдъхнете и да не изчислявате количеството витамин и неговите загуби, а да приемате В9 като добавка към храната (продава се във всяка аптека). Или да обърнете внимание на комплексните препарати.

Още за статии за фолиевата киселина:
Повече за пъпеша
Масаж и плодове срещу косопада
Билкова аптека - Киселиче, Касис, Иглика, Кукуряк, Лапад, Калина, Магданоз


3 гласа
Статия
Фолиевата киселина - красота и тонус
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня За да се чувства добре и да е бодър сутринта, човек трябва да спазва следните прости правила: 1.Хапвайте нещо веднага след сън – най-много 30-40 мин след ставането от леглото. Това засилва метаболизма и събужда храносмилателната система. Ако сте ...