Диетите не са мъчение

Диетите не са мъчение

Източник: , , 13.01.2018
Диетите не са мъчение
Диетите не са мъчениет
Диетите не са мъчение

Кантарът не е враг, а приятел. Измервайте теглото си само веднъж седмично, по-често е абсолютно ненужно. Спазването на диета се свързва много често с лишения, ограничения, глад през половината ден, безбройни изкушения и все такива неприятни и отблъскващи емоции. Диетата не е мръсна дума , а означава режим на хранене.

Целта на диетата обаче не е да ви скъса нервите, а да ви помогне да намалите /поддържате/ теглото си.

Бавно, трайно и без да увреждате здравето си
Според френската диетоложка д-р Натали Спрунг, когато диетата е подходяща за ващия начин на живот, тогава тя не ви изнервя. Хранителният режим трябва да е така съобразен с вас, че почти да не усетите промяна. Най-добрият вариант е да се обърнете към специалист, който да състави хранителен режим специално за вас. Можете да се консултирате и с личния си лекар, който да ви препоръча диетолог.

Добрият диетолог би трябвало да ви разпита за хранителните ви навици и да се съобрази с ритъма ви на живот. Ако вие изпитвате затруднения да спазвате диетата, значи тя не е за вас. Трудностите може да са от всякакъв характер – не успявате да си набавите всички посочени храни, чувствате се отпаднали ( това може да е сигнал за недостиг на основни хранителни вещества), не можете да вършите ежедневните си задължения, откровено гладувате и т. н.

Диетата не трябва да ви пречи, а да ви помага да се почувствате по-добре.
Дали даден хранителен режим е добър за вас , можете да разберете едва след няколко месеца. Бързото сваляне на колкограми не е нищо друго освен загуба на течности и мускулна маса.

Строгите диети само задълбочават проблемите с теглото, защото загубените килограми започват да се връшат веднага след като започнете да се храните нормално, т. н. йо-йо ефект.

За това никога не си поставяйте цели като „За една седмица ще сваля 5 килограма”. Не, че е невъзможно, но след това ще ги възвърнете с още няколко отгоре и

Ще попаднете в порочния кръг на гладуване и бясно ядене
Много по-добре е да намалявате килограмите си бавно, с 1-1,5 на седмица, да комбинирате правилното хранене със спорт и да се наслаждавате на новата си фигура и подобреното си здраве завинаги.

Бавните темпове на отслабване означават също и че вие ще направите известни корекции на храненето си – изключете тестените храни и сладкишите и ги заменете с повече плодове и вода например.

По този начин организмът ви няма да изпадне в стрес от лишенията, вие няма да загубите настроението си и ще имате енергия да се справите с всичко през деня.

Още статии за диетите
Диета на зодиакалните знаци
Диета с какаови зърна
Американска диета
Диета с овесена каша


5 гласа
Статия
Диетите не са мъчение
Индришето помага при гъбички и депресия

Индришето помага при гъбички и депресия

Индришето помага при депресия и гъбички Индришето е използвано често от нашите баби като ароматна добавка към сладка и конфитюри. Малцина обаче знаят, че листата както и етеричното масло на индришето имат антисептично действие, което определя широкото му приложение. Те имат способността да разширяват кръвоносните съд...

Лечебната сила на пчелното млечице

Лечебната сила на пчелното млечице

Пчелното млечице крие чудотворна сила Пчелното млечице е пчелен продукт, който притежава безброй полезни качества. То предствлява секрет, отделян от пчелите, предназначен за храненето на личинките. Пчелното млечице има антибактериални и антимикробни свойства съдържа до ...

Лечение с топло и студено

Лечение с топло и студено

Лечение с топло и студено Горещата вана облекчава напрегнатите мускули след тежък работен ден, а леденият компрес се справя с главоболието. Вие се връщате у дома си след тежък работен ден, а главата ви пулсира. Единственото нещо, което искате, е болката в слепочията да спре. От...

При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...