Червеното вино - елексир на младостта

Червеното вино - елексир на младостта

Източник: , , 23.12.2017
Червеното вино - елексир на младостта
Червеното вино – еликсир на младостта
Червеното вино – еликсир на младостта

Към средата на миналото столетие 60- годишните за първи път надминаха броя на 18-годишните. Като , че ли новините са добри, но остарявайки, хората стават крехки, болни и зависими. Здравословната старост е от полза и за нас, и за обществото. Подобряването на здравето на възрастните граждани е една от най-важните задачи на съвременната медицина. Но ако искаме хората да са здрави до старини, трябва да разберем механизмите, които разрушават телата ни с времето. Търсенето на методи за забавяне и дори спиране на стареенето е от повече от 60 год...

За последните 10 години е постигнат удивителен прогрес. През 2009 г е установено, че лекарството рапамицин увеличава живота на мишки с 10 – 15 %. След 2 години изследването показва, че експерименталното изчисляване на „сенесцентните” клетки (неработещите клетки, които се натрупват с възрастта и поразяват тъканите) е подобрило здравословния срок на живот на лабораторни мишки. Тези резултати не могат да не радват онези, които обвиняват сенесцентните клетки за здравословните проблеми и търсят мерки за борба с тях.

Провеждат се изследвания, чиято задача е да се промени нивото на експресия (процес, при който информацията на гена се използва за производство на десетки хиляди белтъци, необходими на клетката в процеса на стареене). Те показват, че най-големите изменения протичат в гените, които регулират процеса на производство на „месинджъри на РНК”. Те предават информацията, съхраняваща се в ДНК, в клетъчните механизми, които я превръщат в белтъци.

В клетката на човека белтъците, известни като „фактори на сплайсингана РНК”, определят какъв месинджър на РНК може да се направи за строителните блокове на РНК в процеса на т. нар. сплайсинг на РНК. Способността на нашите клетки да правят това, с възрастта се ограничава. Не е ясно следното: тази загуба настъпва заради това , че сенесцентните клетки се натрупват в стареещите тъкани или заради нещо ново, случващо се паралелно със стареенето на клетките.

Неотдавна побликувано в BVC CeII BioIogy изследване показва, че природните вещества всъщност могат да подмладяват стареещите клетки, засягащи сплайсинга на РНК.

В хода на експеримента учените обработили такива клетки със съединения, синтезирани на основата на ресвератрола – натурален продукт, който се съдържа в червеното вино, плодовете и друга храна, което трябва да промени сплайсинга на РНК в раковите клетки. Ресвератролът може да се открие в много натурални продукти и той влияе върху най-различни клетъчни пътища. Но синтетичният вариант на учените се оказал много по-точен и засягал предимно сплайсинга на РНК.

Обработените сенесцентни клетки демонстрирали поразителен ефект на „подмладяване”. Схемите на сплайсинга на РНК се обновили до своето младежко състояние и сенесцентните култури отново започнали да растат. Вариации на основния експеримент показали, че факторът на ограничаването на сплайсинга е разделен със стареенето на клетките, но взаимодейства с него.

Възстановяването на сплайсинга на РНК обновява, сенесцентните клетки отчасти защото нашите клетки обикновено проявяват стареене чрез съкращаване на теломерите или с постепенна загуба на ДНК в краищата на хромозомите , която настъпва при повторното деление на клетките. Някои фактори на сплайсинга на РНК, които намаляват с възрастта, могат да възстановят теломерите , а заедно с възстановяването на теломерите спира и стареенето на клетките.

Ограничаването на сплайсинга има сериозни последствия за способността на клетките да се делят и това как тъканите се справят със стреса. То ограничава реакцията на клетките, което потенциално води до крехкост - отличителна черта на стареещите организми, включително човешкия. Това не само отваря вратата за детайлно изучаване на сплайсинга на РНК, но и показва, че ограничението на сплайсинга може да бъде най-важният механизъм на развитие на множество възрастови заболявания.

Още статии за виното:
Добрия дух на алкохола
Виното в съня


3 гласа
Статия
Червеното вино - елексир на младостта
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...