Червеното вино - елексир на младостта

Червеното вино - елексир на младостта

Източник: , , 23.12.2017
Червеното вино - елексир на младостта
Червеното вино – еликсир на младостта
Червеното вино – еликсир на младостта

Към средата на миналото столетие 60- годишните за първи път надминаха броя на 18-годишните. Като , че ли новините са добри, но остарявайки, хората стават крехки, болни и зависими. Здравословната старост е от полза и за нас, и за обществото. Подобряването на здравето на възрастните граждани е една от най-важните задачи на съвременната медицина. Но ако искаме хората да са здрави до старини, трябва да разберем механизмите, които разрушават телата ни с времето. Търсенето на методи за забавяне и дори спиране на стареенето е от повече от 60 год...

За последните 10 години е постигнат удивителен прогрес. През 2009 г е установено, че лекарството рапамицин увеличава живота на мишки с 10 – 15 %. След 2 години изследването показва, че експерименталното изчисляване на „сенесцентните” клетки (неработещите клетки, които се натрупват с възрастта и поразяват тъканите) е подобрило здравословния срок на живот на лабораторни мишки. Тези резултати не могат да не радват онези, които обвиняват сенесцентните клетки за здравословните проблеми и търсят мерки за борба с тях.

Провеждат се изследвания, чиято задача е да се промени нивото на експресия (процес, при който информацията на гена се използва за производство на десетки хиляди белтъци, необходими на клетката в процеса на стареене). Те показват, че най-големите изменения протичат в гените, които регулират процеса на производство на „месинджъри на РНК”. Те предават информацията, съхраняваща се в ДНК, в клетъчните механизми, които я превръщат в белтъци.

В клетката на човека белтъците, известни като „фактори на сплайсингана РНК”, определят какъв месинджър на РНК може да се направи за строителните блокове на РНК в процеса на т. нар. сплайсинг на РНК. Способността на нашите клетки да правят това, с възрастта се ограничава. Не е ясно следното: тази загуба настъпва заради това , че сенесцентните клетки се натрупват в стареещите тъкани или заради нещо ново, случващо се паралелно със стареенето на клетките.

Неотдавна побликувано в BVC CeII BioIogy изследване показва, че природните вещества всъщност могат да подмладяват стареещите клетки, засягащи сплайсинга на РНК.

В хода на експеримента учените обработили такива клетки със съединения, синтезирани на основата на ресвератрола – натурален продукт, който се съдържа в червеното вино, плодовете и друга храна, което трябва да промени сплайсинга на РНК в раковите клетки. Ресвератролът може да се открие в много натурални продукти и той влияе върху най-различни клетъчни пътища. Но синтетичният вариант на учените се оказал много по-точен и засягал предимно сплайсинга на РНК.

Обработените сенесцентни клетки демонстрирали поразителен ефект на „подмладяване”. Схемите на сплайсинга на РНК се обновили до своето младежко състояние и сенесцентните култури отново започнали да растат. Вариации на основния експеримент показали, че факторът на ограничаването на сплайсинга е разделен със стареенето на клетките, но взаимодейства с него.

Възстановяването на сплайсинга на РНК обновява, сенесцентните клетки отчасти защото нашите клетки обикновено проявяват стареене чрез съкращаване на теломерите или с постепенна загуба на ДНК в краищата на хромозомите , която настъпва при повторното деление на клетките. Някои фактори на сплайсинга на РНК, които намаляват с възрастта, могат да възстановят теломерите , а заедно с възстановяването на теломерите спира и стареенето на клетките.

Ограничаването на сплайсинга има сериозни последствия за способността на клетките да се делят и това как тъканите се справят със стреса. То ограничава реакцията на клетките, което потенциално води до крехкост - отличителна черта на стареещите организми, включително човешкия. Това не само отваря вратата за детайлно изучаване на сплайсинга на РНК, но и показва, че ограничението на сплайсинга може да бъде най-важният механизъм на развитие на множество възрастови заболявания.

Още статии за виното:
Добрия дух на алкохола
Виното в съня


3 гласа
Статия
Червеното вино - елексир на младостта
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!