Стъпалата - огледало на тялото

Стъпалата - огледало на тялото

Източник: , , 05.12.2017
Стъпалата - огледало на тялото
Стъпалата - огледало на тялото
Стъпалата - огледало на тялото

При масажа на рефлексогенните зони на стъпалата става въпрос за масажна техника, която въздейства върху различните органи на тялото. При това всяка отделна област на стъпалото отговаря на съответно принадлежащ й орган (виж снимката). Чрез стимулация на отделните точки се възбуждат естествените лечебни сили на тялото.

Още при китайците, при инките и индианците на Северна Америка е бил познат точковия масаж на стъпалата с цел обезболяване и отпускане. В началото на миналия век американският лекар д-р Уйлям Фитцджералд, а след него и масажиската Юнис Ингъм разделиха тялото на десет надлъжни зони и разработиха един вид огледален образ на краката.Областта на главата със зъбите и околните кухини например „стои” на пръстите на краката, трахеята и хранопроводът се стимулират чрез масаж на възглавничката на големия пръст. Гръбначният стълб „се простира” по продължение на вътрешната част на стъпалата, под глезена „лежат” половите жлези с яйчниците и тестисите, в средната част на стъпалото се намират сърцето и слънчевият възел.

Когато един или друг орган излезе от равновесие, това води до енергийни нарушения в тялото. Скоростта на телесните течности (кръв, лимфа, храносмилателни сокове, хормони) се променя. Излишните и ненужни течности не се транспортират по-нататък (не се отделят) и се отлагат във всички ставина тялото и често в стъпалата. В голяма част от тези отпадъци има т нар пурини, които при неправилно хранене, консумиране на повече захар или алкохол или при бързо приемане на храната се образуват в свръхколичества и се превръщат в кристали пикочна киселина. Те с течение на времето са толкова опасни, както пясъкът в предавателния механизъм. Такива „стари отпадъци” могат да се усетят като втвърдявания при опипване на стъпалата от опитна масажистка. Чрез точковия масаж тя може да направи така, че те да се разтрошат като парченце захар, , да се транспортират чрез кръвообращението към отделните органи и да се изхвърлят от организма. Сигурен показател за това е, че рефлексната тичка на стъпалото повече не боли, проблемите от страна на тялото намаляват.

Според опита на терапевката Беатрис Вог от Мюнхен точковият масаж на стъпалото е особено ефикасен при главоболие и мигрена,менструални смущения, безсъние, неспокойствие и стрес, нарушения в храносмилането, проблеми в кръвообращението, все по-често настъпващи нарушения в слуха и тинитус (непрекъснат шум в ушите). Много добре действа масажът и срещу един дребен , но досаден проблем – студени стъпала.

Дори и след 15- годишен опит Беатрис Вог продължава да се учудва колко различни стъпала „среща” по време на своята работа.

„Мъжките стъпала са по-твърди и по-неподвижни, отколкото женските стъпала. По време на масаж , често трябва да се пренапрегна, за да преодолея втвърдеността на ходилото на човешкия крак. Но и при жените понякога мазолестата кожа се усеща като броня. Това най-често е белег на едно огромно вътрешно напрежение. Имах една пациентка с големи психически проблеми, чиито стъпала отначало бяха студени и отблъскващи като рицарски доспехи. След няколко сеанса рефлексогенните зони на краката „отговориха” по съвсем особен начин, мазолестата кожа се напука напълно , цялото стъпало се обели като глава лук и стана по-еластично и по-меко.”

От своята работа Беатрис Вог е стигнала до извода, че не само рефлексогенните зони на стъпалата са огледало на цялото тяло , но и обратното – че състоянието на стъпалата упражнява влияние на отделните области на тялото.

„Някои жени имат проблеми в областта на шията и раменете. И тъкмо тези жени носят тесни, остри обувки, които цял ден мачкат големия пръст на двата крака. А това е областта от стъпалото , отговаряща на раменния пояс.”

Масажистката на рефлексогенните зони не работи само индивидуално с пациент, тя предлага рефлексотерапия и за групи.

„Има смисъл , когато лаиците (неспециалистите) разбират по мъничко и масажират взаимно по двойки краката си. При това в никакъв случай не може да се направи грешка.

Масажът винаги е полезан за стъпалата, защото общото кръвообръщение се подобрява и напрежението се разгражда.”


3 гласа
Статия
Стъпалата - огледало на тялото
Как да се отървем от проблеми със съня

Как да се отървем от проблеми със съня

Нека се отървем от проблеми със съня Нека се отървем от проблеми със съня Природата на съня е много широка област на изследване, а учените откриват нови и интересни факти всяка година. Например беше разработена нова техника за декодиране на мозъка, която позволява на учените да предсказват сън...

Финансова независимост

Финансова независимост

Как да бъдете финансово независими Можете да намерите много статии в интернет за теми като "Как да помогнете на своя човек да увеличи финансовия си ръзтеж". Финансовата независимост на жените често остава незабелязана. Екипът на Съновник иска да ви насърчи да обърнете повече внимание на себе си и да проверите ...

Съновник - Вино

Съновник - Вино

Какво означава да сънуваме вино? Какво означава да сънуваме вино? Виното е символ на вина. Ако пиете вино в съня си, то предупреждава, че някой прави интриги зад гърба ви. Вие сте обвинени несправедливо. Разлятото вино обещава клюки. Чаша вино ще донесе...

7те Чакри

7те Чакри

7те Чакри Седемте чакри са центрове в нашето тяло, през които преминава енергията. Блокирана енергия в седемте чакри, често води до болести, затова е важно да разберем какво представлява всяка една чакра и какво можем да направим за да може енергията да преминава през тях безпроблемно. Ето и кратко описание: 1. Базова - Основна - ...