Есента събужда хроничните болежки

Есента събужда хроничните болежки

Източник: , , 04.12.2017
Есента събужда хроничните болежки
Есента събужда хроничните болежки
Есента събужда хроничните болежки

Организмът се настройва за студените дни и реагира с неразположение

Всички психози, неврози и депресията се изострят през есенните месеци. Защото през този сезон става сериозна промяна в природата. Съответно организмът се опитва дасе приспособи към застудяването и намаляването на слънчевите часове. На повечето хора това се отразява негативно. Статистиката показва, че освен от нервни и психически разстройства почти всеки човек над 30 години през този сезон страда от 2-3 хронични заболявания.

Най-силно подвластни на нервно-психическите фактори са болестите на стомашно-чревния тракт. Гастритът и язвата могат да се изострят буквално за часове. Появява се усещането за тежест в стомаха, киселини, гадене, повръщане. За гастрита е характерна т. нар. „безистемна” болка – и от глад, и след хранене. Ако болкатасе появява 2-3 часа след хранене, потърсете лекар. Често през този период се наблюдават и т. нар. патогенна флора на червата. Пациентите се оплакват от внезапна поява на обрив, акне или мрежа от кръвоносни съдове по лицето, които са основателна причина за тревога. След лечение, назначено от гастроентеролог, обривът изчезва , но мрежата от съдове остава. За нейното премахване трябва да се назначи друг курс на лечение – прием на препарати, които възстановяват работата на нервната система.

Редица хронични заболявания „уши- нос – гърло” също „обичат” лошото време. Такава е и остеохондрозата, към която е предразположена практически всяка жена над 30 години. Преохлаждането в условията на повишена влажност и резките промени на времето, по-малко подвижният начин на живот са благоприятна почва за изостряне на това заболяване. Безсънието се развива по-често при жените на фона на стрес (60%), отколкото при мъжете (40%) и води до хронично изтощаване.
Най-разпространените оплаквания са цистит, микоплазмоза,херпес.
Хламидиозата е най-коварното сред тези заболявания, защото нейният възбудител прониква във всички тъкани на организма, мускулите и костите.
Учените предполагат, че причината за изострянето на хроничните заболявания през есента е нарушението на концентрацията на мелатонин – хормонът, който се произважда от епифизата.

Съвети как да „приспим” и през този сезон болестите
1.Глезете се. Ако потиснатото настроение през есента ви е познато, не се преуморявайте. Гледайте телевизия, разхождайте се или по-често се срещайте с приятели.
2.Взимайте валериан. Освободете се от мрачните мисли, а вечер приемайте според инструкцията валериан (таблетки, а може и чай). Подходящи са и таблетките с комбиниран състав „глог-мента-валериана”.
3.Не се самолекувайте! Не пийте сода за язвата, а потърсете лекар. Забравете и за хранителните добавки и билковите комплекси, ако вярвате, че те ще решат сериозните ви проблеми.
4.Пазете си ставите. Ако почувствте сезонна болка в ставите, приемайте витамини от група В и калций


6 гласа
Статия
Есента събужда хроничните болежки
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...