Вселената - тайните й знаци

Вселената - тайните й знаци

Източник: , , 11.11.2017
Вселената - тайните й знаци
Вселената – тайните й знаци
Вселената – тайните й знаци

Само от около 100 години човечеството се провъзгласява за рационално и невярващо в чудеса. Но парадоксът е, че колкото повече се развива техниката, толкова по-суеверни стават хората!Не, не по-суеверни, а по-внимателни. Защото, ако внимателно се вгледаме в света, ще се окаже, че той е изпълнен с тайнствени знаци, оставени от самата природа, от нашите предци или от самите нас...

От древността животът на човека е изпълнен със символика – това ни придава увереност, дарява ни чувство на съпричасност към тайното знание или могъщо съобщество. Всеки от тези знаци е свързан с други подобни и е адресиран към тези, които са поставени в неговата тайна: символизмът е заплетена верига от следи, търсеща своя следотърсач...
Да се запознаем по-подробно с някои символи, които ни заобикалят в ежедневието.


Най-известният и уважаван символ днес е кръстът. Християните го почитат като светиня, за индуистите той е многозначен сакрален символ, дори съвременните неоезичници са му намерили място в своите доктрини. Едно от най-древните значения на кръста – кръстосано оръжие, защита, безопасност – е преди всичко за тези, които хранят племето: ловци и земеделци. Нека разгледаме запазените фрагменти в костюмите от дохристиянската епоха от Близкия изток до Северна Европа: почти всички те са направени от тъкан на квадратчета. Плетеницата, състояща се от множество „защитни” кръстове, е характерна за абсолютно различни култури. И до днес ризите на квадратчета се възприемат като изконна работна дреха. Но дори ако тъканта е едноцветна, тя обикновено била украсявана с бродерия, в която също доминирал мотивът на кръста...

Кръстът като украшение днес се носи от хиляди хора, смятащи се за атеисти. На въпроса „Защо?” те отговарят: „Просто ми харесва”, дори без да осъзнават, че интиутивно са избрали от множеството разнообразни красиви дрънкулки този древяен защитен символ.

Тъмното наследство на Один и Фрея
Романтиката на суровия Север е завладяла днес умовете на хората от всички континенти. Особено модерни са изображенията на скандинавските руни, които могат да се срещнат буквално навсякъде – в декоративните орнаменти, в бижутерията и дизайна на интериора. А древните скандинавци са били, меко казано, далеч от пацифизма и често са използвали руническото писмо, за да се справят с помощта на магията с многобройните си неприятели! Било лесно да се изпратят проклятия и уроки – за целта било необходимо само незабелязано да се начертае нужната руна на облеклото или оръжието на врага. Днес хората безгрижно носят всякакви древни магически знаци, внасят ги в домовете си, а след това се учудват защо в живота им се появяват приблеми. Ако ви харесва северният колорит, снабдете се с подробен справочник по руническа магия и подбирайте орнаментите и украшенията, включващи само знаците на изобилието, успеха и благосъстоянието!

Двете лица на свастиката
Всичко казано дотук се отнася и за любителите на египетските, африканските и латиноамероканските сувенири: повечето от тях имат пряко отношение към най-тъмните и страшни култове в историята на човечеството.
Древните знаци, свързани с хтоничните култури, с древните езически ритуали, посветени на смъртта и разрушението, успешно са се вписали в редица традиционни орнаменти. А нали всеки символ е ключ към енергията на онзи култ, към който някога е принадлежал, и незабелязано я проектира върху новия си собственик.
Понякога знаците придобиват негативно значение в хода на историческите процеси: така например се е случило със свастиката (древния индоевропейски символ на слънцето). Отначало свастиката не е носела в себе си никакъв негатив, но превръщайки се в съзнанието на европейците в символ на фашизма. Тя днес проектира върху себе си и своя собственик мощен заряд от ненавистта на всички, които са преживели Втората световна война и техните многобройни потомци. Така че бъдете внимателни, когато си купувате дреха, украшения и предмети от интериора на магазините за източна екзотика: на много от тях, особено на донесените от Индия, присъства знакът на свастиката. В случая това, което за индуса е добро, за европееца означава смърт... Носенето на подобни вещи е опасно дори за здравето ви. Околните могат дори да не обърнат внимание на бродерията на вашата риза, но тяхното подсъзнание веднага ще зафиксира враждебната енергетика на малките свастики, вплетени в причудлива плетеница. И ще излеят върху вас мощен негативен заряд!...

Обърни звездата на късмета
Съгласете се обаче, че ако древните плетеници носят само вреда, те не биха се ползвали с такава популярност. За щастие някои от тях можем да използваме с голям успех. Например, ако не се чувствате добре, но по някаква причина трябва да отидете там, където има събрани много хора, сложете си украшение във вид на кръст с камъче в центъра – и вместо умора в голямата компания ще почувствате прилив на сили.
Всяка, дори стелизирана петолъчна звезда с върха нагоре ще ви помогне при изпит, доклад или събеседване – тя позволява да видите човека такъв, какъвто Бог го е създал: уверен в себе си и лишен от комплекс за малоценност. Звезда с върха надолу, обратното, нама да ви донесе нищо друго освен чувство за беззащитност и объркани мисли!

Вълнистата линия
Още един символ е вълнистата линия.В хоризонтално положение тя символизира вода, поток, гъвкавост, податливост и прочие водни качества, а във вертикално – възходяща енергия, растеж и процъфтяване.
В гностическата традиция вертикалните вълнисти линии се смятат за знак, носещ здраве: възходящите енергии (спомнете си жезъла на Хермес!) символизират обновление на организма и премахването на всичко отживяло и излишно у човека.
Ако искате с помощта на мощния символ да мобилизирате вътрешните си сили, заобиколете се с вертикални вълнисти линии – нека те присъстват във вашето облекло, да са лайфмотив в украшенията, които носите, и в оформлението на работното ви бюро. А за хората, страдащи от тежки хронични заболявания, е много полезно да облепят дома си с тапети, в чийто рисунък нежно ще струят тънки вертикални вълнисти ивици (най-добре в златист, оранжев или зелен цвят).
Ако сте делови човек и постоянно не ви достига време за пълноценен отдих, ще ви помогнат да се отпуснете и да се избавите от подсъзнателното напрежение хоризонтални вълнисти линии, символизиращи течаща вода. С тяхна помощ ще успеете пълноценно да си починете, без да си губите времето – водата ще отмие и ще отнесе със себе си всичко излишно: тревоги, преумора и безполезно нервно напрежение.


9 гласа
Статия
Вселената - тайните й знаци
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!