Колко често да мием косата си

Колко често да мием косата си

Източник: , , 21.10.2017
Колко често да мием косата си
Колко често да мием косата си
Колко често да мием косата си

Красивият външен вид зависи не само от прическата, но и от състоянието на косата. А то често се определя от това дали я миете правилно. Има няколко правила за миене на косата, които гарантират, че тя ще е винаги лъскава и здрава.

Косата трябва да се мие толкова често, колкото се налага – ако всеки ден я излагате на въздействието на цигарен дим и други вредни изпарения, можете да я миете всяка вечер. Важно е да използвате подходящ шампоан за тази цел. Мийте косата си тогава, когато започва да се замърсява при всеки това е индивидуално. Това може да е веднъж на два или три дни или дори веднъж седмично. Ако спортувате активно, мийте косата си след всяка тренировка. От значение е типът – мазна се мие 2-3 пъти седмично, сухата – може и веднъж седмично.

Не е добре да не миете косата си, ако я усещате по-тежка и мазна. Ако не я измиете при това положение, можете да предизвикате появата на пърхот или на възпаление на кожата на главата.Важен компонентот правилното миене на косата е водата. Най-добре е с преварена вода. Но ако косата ви е в много добро състояние, не се налага, използвайте водата от душа. Тя трябва да е с температура 35-40 градуса и не повече. Имайте предвид, че колкото е по-мазна косата, толкова по-хладка трябва да е водата.

Преди да миете косата си, я срешете добре като разплетете заплетените краища. След това я намокрете обилно, не трябва да остане нито едно сухо местенце. Налейте в дланта си шампоан с големината на орехова ядка. Ако мислите, че колкото повече шампоан използвате, толкова ще е по-чиста косата ви, се заблуждавате. Оставете малко вода да се стече в ръката ви, където е шампоанът и нанесете тази смес върху косата си с леки кръгови движения. Този масаж помага за подобряването на състоянието на кожата на главата и прави по-стабилни луковиците на космите.

Шампоанът се нанася по цялата дължина на косата, като се започне пт корените и се стигне до връхчетата. Дългата коса не трябва да се търка, все едно перете дреха – това води до начупване на косъма. Шампоанът се измива с топла вода. Изплакването трае три пъти по-дълго, отколкото нанасянето на шампоана. Върху косата не трябва да остава и капка шампоан.

Дори косата ви да е чиста, измийте я още веднъж с шампоан за да проникне в дълбочина и да отстрани всичко, което ще кара косата ви да изглежда мазна въпреки миенето. След това използвайте балсам, той ще направи косата ви мека. Балсамът се изплаква и косата се покрива с топла чиста кърпа. Това се прави, за да няма стрес на косата от смяната на температурата. Не търкайте, а само подсушете, защото ако я третирате с изтриване, може да скъсате косъма.


4 гласа
Статия
Колко често да мием косата си
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...