Разтоварващата сила на смеха

Разтоварващата сила на смеха

Източник: , , 18.05.2014
Разтоварващата сила на смеха

Разтоварващата сила на смехаСмехът ни разтоварва

Смехът не само продължава живота, но и отнема болката. Учените доказаха, че когато човек се смее, освобождава ендрофини – особени химически съединения, сходни по структура с опиатите. Тези вещества се наричат още „хормони на радостта”. Същите хормони на доброто настроение се отделят и по време на физически тренировки.

Болката е един вид тежко физическо натоварване на организма, затова смехът наистина се явява спасително средство при болевия синдром. Учени от Оксфордския университет са стигнали до извода, че смехът, при условие, че е пълноценен, искрен и траен, тренира мускулите около белия дроб и на гърдите, което от своя страна провокира освобождаването на ендорфини за намаляване на болката. Едновременно с това се покачва и болевият праг.

В рамките на специално изследване учените направили 6 експеримента в лабораторни условия и един – в реални. По-голяма част от изпитанията се провеждали в групи, тъй като е известно, че в колектив хората се смеят 30 пъти по-често. Отколкото в самота. На част от участниците показвали комедии, други гледали нетолкова смешни филми – за животните, природата, инструкции за игра на голф и др. През това време предизвиквали у всички болка по различни начини – чрез затягане на маншет на апарат за кръвно налягане или надяване на леден ръкав до предела на издръжливостта, като замервали колко време се смеят доброволците, но истински, искрено, а не просто пускайки любезна усмивка.

Оказало се, че тези, които гледали комедии, били по-малко чувствителни към болката или въобще не я усетили, за разлика от другите, които гледали по-скучно видео. С други думи, може да се каже, че смехът е природно обезболяващо средство – естествено, безопасно и ефективно. Смейте се!


5 гласа
Статия
Разтоварващата сила на смеха
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!