Домашни шампоани

Домашни шампоани

Източник: , , 18.04.2014
Домашни шампоани

Домашни шампоаниАко не искате да си посипвате косата с пепел или да използвате коселомлечни продукти, както са го правели в древността, опитайте следните рецепти за домашни шампоани.

Отдавна е известен методът за миене на косата с кокоши жълтък. При това той може да се смесва с различни компоненти: кисело мляко, мед, лимонов сок, масло и т н.

За сухи коси смесете 1 жълтък с 1 суп лъж зехтин, втрийте в главата и измийте. Проблемът е , че косите трудно се отмиват, но затова пък резултатът е великолепен.

За мазни коси е подходяща горчицата: на 2 л вода добавете 1 суп луж прах, размесете добре и измийте главата.

Натопете парче хляб в гореща вода до състояние на кашица, претрийте през сито до еднородно състояние, втрийте в главата и след това измийте добре.

Несъмнено натуралните средства са много полезни за кожата на главата, те укрепват косите и им дават сила. Но те имат и един съществен недостатък – косите изглеждат немити.

Вторият им недостатък е, че бързо се развалят, затова трябва да се приготвят веднага преди приложение.

Можете да си направите и шампоан на сапунена основа, като принципът е подобен с приготвянето на сапун в домашни условия. Ще вие необходима сапунена основа, която можете да купите в магазин или в интернет, плюс 20% разтвор на сол (2 г сол на 10 мл вода).

Основата се нагрява до 30-35 градуса на водна баня, добавя се разтворът (не повече от десета част от теглото на основата). Сместта може да се обогати с екстрати от билки, растителни и етерични масла, течни витамини. Готовият шампоан се налива в подходящ съд.

Мненията за шампоаните, приготвени в домашни условия, са противоречиви. Вероятно крайният резултат зависи от качеството на съставките и състоянието на косата. Но във всеки случай си струва да се опита.


1 гласа
Статия
Домашни шампоани
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...