Хъркането – скритата бомба със закъснител

Хъркането – скритата бомба със закъснител

Източник: , , 05.04.2014
Хъркането – скритата бомба със закъснител

Хъркането - бомба със закъснителХъркането е сериозен проблем, който засяга голяма част от човечеството. За съжаление, мнозина не осъзнават колко сериозно може да е заболяването. Лекарите предупреждават, че хъркането при децата може да е сигнал за развитие на астма.

Причините, провокиращи хъркането, са различни. Някои хъркат през цялата нощ, други само когато заспиват или спят по гръб. Някои хъркат, ако са взели медикаменти или пък са настинали. Медицински проучвания сочат, че около 45 % от възрастните хъркат само понякога, докато 25% страдат от него постоянно. Въпреки,че проблемът често се пренебрегва, той е сериозен – засяга всеки втори мъж и четвърта жена над 40 годишна възраст. Лекарите алармират, че ако не бъде лекувано, продължителното хъркане можа да предизвика сърдечни проблеми, диабет, високо кръвно налягане, сърдечна атака, склонност към депресия, намалено либидо, потентност или дори инсулт.

Защо хъркаме? Когато човек преминава от дрямка в дълбок сън, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат. Случва се някои от мускулите по протежение на дихателния път да се отпуснат прекалено много. Преминавайки, въздухът кара този мускул да вибрира, което предизвиква силните дразнещи звуци. На всички е известно, че употребата на алкохол преди лягане провокира хъркането. Дължи се на факта, че спиртните напитки водят до отпускане на мускулите.

Но най-честата прочина за появяването на хъркането е затлъстяването. На страдащите от проблема се препоръчвада спортуват активно. Всекидневните тренировки или разходкище стегнат мускулите по цялото тяло и така ще се намали проблемът.

Забелязва се, че някои хора хъркат през цялата нощ, други – само при определени полжения на тялото. Успокоителните и хипнотичните хапчета за сън и алкохолът влияят на централната нервна система, причинявайки свръхрелаксация и отпускане на мускулите – включително и на този в гърлото. В допълнение те спират още повече дишането, като затъпяват способността на мозъка да се събужда и да рестартира дишането. Важно е да знаем, че лежането на гръб позволява на езикада падне в гърлото ни под действие на гравитацията, като по този начин стеснява пътя на въздуха и в много от случаите причинява хъркане. При възпаление на дихателните пътища и синусуте също може да получим хъркане, затова лекуването на болести като настинката са задължителни. При запушване на преграда в дихателния път може да се достигне дори до оперативна намеса.

Хъркането със сигурност вреди на здравето и е сериозен проблем, затова не го пренебрегвайте и потърсете лекарска помощ, съветват специалистите.

Как да се преборим със среднощната напаст

*Сложете във всяка от двете ноздри малко парченце захаросан мед – не бива да е по-голямо от грахово зърно.

*Бадемовото масло помага при алергична хрема. Във всяка ноздра се капят по 3-4 капки, 5-6 пъти на ден.

*Във вода или физиологочен разрвор добавете клеева тинктура, като на 10 мл вода се слагат 5-10 капки от тинктурата . Използва се като капки за нос.

*Помагат и гаргари и смъркане на солена вода преди сун. В една чаша обикновена чешмяна вода се разтваря една равна чаена лъжичка морска сол. Температурата на разтвора трябва да е близка до тази на тялото – около 37 градуса. От разтвора се слага в шепа и се смърка последователно първо с едната, а след това и с другата ноздра. Това се повтаря 3-4 пъти непосредствено преди сън в продължение на 3-4 седмици. Със същия разтвор в продължение на 3-4 минути се прави и гаргара. Тя действа тонизиращо на мускулстурата на малкото небце.

*Може да се използват и маслени разтвори на витамин А (ретонол), като във всяка ноздра на 2 часа се капват по 1-2 капки. Добре е двете процедури да се редуват. Те нямат странични ефекти и могат да се прилагат дори при бебета.


2 гласа
Статия
Хъркането – скритата бомба със закъснител
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!