Вкусова терапия

Вкусова терапия

Източник: , , 29.12.2013
Вкусова терапия

Вкусова терапияПовърхността на езика е буквално обсипана с вкусови пъпчици, които са способни да ни „съобщят” какво точно пробваме.Наскоро учените потвърдиха , че не само храната, но и различните вкусови усещания могат да лекуват болести. С взаимовръзката между езика и вкуса се заеха лекарите от „уши-нос-гърло”, които установиха, че езикът е бъквално наситен с рефлексогенни зони, свързани с всички човешки органи, а не само с храносмилателния тракт. Така, че въздействайки върху езика, можем да влияем на дейността на вътрешните органи.

Вкусотерапията е способна да окаже противомикробно и противовъзпалително действие на лигавицата. Вероятно поради това народната медицина съветва определени лечебни средства да се държат в устата, под езика или да се смучат.

Нещо повече – може да се въздейства пряко на зоните на самия език. Например: при болести на сърцето трябва да се масажира езикът , при заболяване на дихателните пътища – страничните повърхности. Масажирайки средната част на езика, можем да въздействаме на задстомашната жлеза, а ако стигнем до корена му – да влияем на бъбречните заболявания. За работата на стомаха отговаря средната част на езика, а за пикочно-половите органи – задната. Ето защо при импотентност или фригидност се препоръчва всеки ден по 5 минути да слагаме върху корена на езика или под езика анасон (желателно е да се направят поне 10 такива процедури)

Една от най-разпространените противопростудни рецепти, които и днешните лекари на драго сърце лансират, е следната: ако подържите под езика малко пчелен мед с краве масло, ще можете да туширате кашлицата.

Ако сте с повишено кръвно налягане, сложете на езика нещо сладко , каквото имате под ръка – захар, мед, бомбон за смучене. След десетина минути ще получите облекчение.

При аритмия и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания се ползва мента, която е способна да успокоява и намалява раздразнението. Може да ползвате съвсем елементарни методи – да пийнете чай с мента (дръжте по-дълго течността върху езика, пийте на малки глътки) или посмучете преди сън ментови бомбони. При ниско кръвно налягане се препоръчва да подържите в уста разреден лимонов сок.

Горчивият вкус има противовъзпалително действие. Той нормализира дейността на бъбреците, очиства организма от соли и шлаки. Оздравяването на организма много бързо се отразява на външния вид на човека – мнозина отслабват и цветът на лицето им се подобрява.

Соленият вкус подпомага храносмилането, поражда жажда и глад, задържа водата в организмаи има слабително действие при запек.

Киселият вкус прекъсва диария, подпомага затварянето на рани, подобрява съсирваемостта на кръвта и затова се ползва при кръвотечения и рани.

Лютото подпомага храносмилането, прочиства кръвта, унищожава микробите.

Предозирането тук е невъзможно. Едно нещо обаче трябва да знаете: въпреки ефективността и приятното действие на този метод, той е само помощно средство към основното лечение.


0 гласа
Статия
Вкусова терапия
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...