Вкусова терапия

Вкусова терапия

Източник: , , 29.12.2013
Вкусова терапия

Вкусова терапияПовърхността на езика е буквално обсипана с вкусови пъпчици, които са способни да ни „съобщят” какво точно пробваме.Наскоро учените потвърдиха , че не само храната, но и различните вкусови усещания могат да лекуват болести. С взаимовръзката между езика и вкуса се заеха лекарите от „уши-нос-гърло”, които установиха, че езикът е бъквално наситен с рефлексогенни зони, свързани с всички човешки органи, а не само с храносмилателния тракт. Така, че въздействайки върху езика, можем да влияем на дейността на вътрешните органи.

Вкусотерапията е способна да окаже противомикробно и противовъзпалително действие на лигавицата. Вероятно поради това народната медицина съветва определени лечебни средства да се държат в устата, под езика или да се смучат.

Нещо повече – може да се въздейства пряко на зоните на самия език. Например: при болести на сърцето трябва да се масажира езикът , при заболяване на дихателните пътища – страничните повърхности. Масажирайки средната част на езика, можем да въздействаме на задстомашната жлеза, а ако стигнем до корена му – да влияем на бъбречните заболявания. За работата на стомаха отговаря средната част на езика, а за пикочно-половите органи – задната. Ето защо при импотентност или фригидност се препоръчва всеки ден по 5 минути да слагаме върху корена на езика или под езика анасон (желателно е да се направят поне 10 такива процедури)

Една от най-разпространените противопростудни рецепти, които и днешните лекари на драго сърце лансират, е следната: ако подържите под езика малко пчелен мед с краве масло, ще можете да туширате кашлицата.

Ако сте с повишено кръвно налягане, сложете на езика нещо сладко , каквото имате под ръка – захар, мед, бомбон за смучене. След десетина минути ще получите облекчение.

При аритмия и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания се ползва мента, която е способна да успокоява и намалява раздразнението. Може да ползвате съвсем елементарни методи – да пийнете чай с мента (дръжте по-дълго течността върху езика, пийте на малки глътки) или посмучете преди сън ментови бомбони. При ниско кръвно налягане се препоръчва да подържите в уста разреден лимонов сок.

Горчивият вкус има противовъзпалително действие. Той нормализира дейността на бъбреците, очиства организма от соли и шлаки. Оздравяването на организма много бързо се отразява на външния вид на човека – мнозина отслабват и цветът на лицето им се подобрява.

Соленият вкус подпомага храносмилането, поражда жажда и глад, задържа водата в организмаи има слабително действие при запек.

Киселият вкус прекъсва диария, подпомага затварянето на рани, подобрява съсирваемостта на кръвта и затова се ползва при кръвотечения и рани.

Лютото подпомага храносмилането, прочиства кръвта, унищожава микробите.

Предозирането тук е невъзможно. Едно нещо обаче трябва да знаете: въпреки ефективността и приятното действие на този метод, той е само помощно средство към основното лечение.


1 гласа
Статия
Вкусова терапия
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!