Доматите гонят склерозата

Доматите гонят склерозата

Червеният заленчук е полезен при болни бъбреци и жлъчка

Източник: , , 19.12.2013
Доматите гонят склерозата

Домати против склерозаДоматеният сок действа благоприятно както при бъбречни увреждания, така и при високо кръвно налягане. Този ефект се обяснявяа с богатото съдържание на калиеви и магнезиеви соли в доматите. Също и на витамин С, който в пресните зеленчуци достига 52 мг. Доматите са богати и на микроелементите калий, желязо и фисфир. Твърди се , че по количество витамин С някои сортове се доближават до цитрусовите плодове.изчислено е , че доматите съдържат още витамин Е (до 2,04мг%) и Р (до 128,0 мг%), както и витамини от групата В (от 0,01 до 0,75 мг%). Количеството на каротина (т е на провитамин А) в този зеленчук зависи от сорта и зрелостта му. Най-много е в червените домати – до 2 мг%. В тях има захари – глюкоза, фруктоза, по-малко захароза, както и пектинови вещвства. Количеството на целулозата и нишестето е малко.

Доматът се отличава и с ниска калоричност. Тя е само 20 калории на 100г. Но едновременно с това имат приятен вкус и богато съдържание на витамини, минерални соли и органични киселини (ябълчена и лимонена). Най-полезни са зеалите пресни домати. В презрелите плодове захарите и витамин С намаляват. А зелените домати с нормална големина, запазени при темпаратура 20гр С, могат да узреят и без да са на корена.

Доматите са изключително необходими на деца, възрастни и хронично болни.

Благотворното въздействие на този зеленчук се обуславя от високото му минерално и витаминно съдържание.

Калиевите соли действат диуретично (т е увеличават отделянето на урина) и така понижават кръвното налягане, подобряват състоянието на сърдечно съдовата състема. Препоръчват се при пазширени капиляри на кожата и необходимост от укрепяане на кръвоносните съдове. Доматите са идеалната храна за хората, склонни към кръвоизливи. Този зеленчук заема съществено място и в диетата на пациентите с атеросклероза. Препоръчва се като лечебно средство на страдащи от стомашно-чревни заболявания, особено от гастрит с понижено отделяне на стомашен сок. В подобни случаи доматите са подхосяща храна, защото имат по-нежна целулоза от останалите зеленчуци. Въпреки това не се включват в диетите на болните от ферментативни диспепсии, гастрити и язвена болест с повишена стомашна киселинност. Полезни са в борбата срещу лошия LDL холестерол и натрупванвто му в организма. Пектините в доматите извличат токсичните вещества.

Специалистите препоръчват този зеленчук при умора, безапетитие, отравяния с тежки метали, хронични интоксикации с алкохол и никотин. Идеално е, ако доматите бъдат широко застъпени в хранененто на хората, които се опитват да откажат цигарите. Преди време медицита твърдяха, че доматите поради наличието на оксалова киселина в тях са вредни за страдащите от подагра, артрити и бъбречно-каменна болест.По-късно стана ясно, че тези опасения са неоснователни. В действителност доматите съдържат оксалова киселина в доста по-малки количества от спанака, лапада, киселеца и други листни зеленчуци. В доматения сок има и по-малко пурини, отколкото в останалите зеленчуци.Така, че като цяло доматите повлияват благоприятно обмяната на веществата.

Препоръчват се и при проблеми в жлъчните пътища. Поради ниската си калоричност този зеленчук е много подходяща храна за диабетици с наднормено тегло и пациенти, прекарали инфарктна миокарда.

Безпорен научен факт е , че пасираните домати и сокът от тях унищожават болестотворните микроби. И узрелите, и зелените зеленчуци излъчват фитонциди ( летливи вещества с противомикробно действие). Приложени върху кожата, доматите подобряват състояниетона рани с гнойни инфекции Единственото противопоказание за консумация на домати е установена алергия към тах. Тя обикновено се проявява с обрив по кожата в местата , които са били в контакт с плода или листата на доматите. Често се наблюдава и смесена алергия – провокирана от листата на този зеленчук в съчетание със слънчевите лъчи. Не е разумно да се консумират домати в големо количества и от хора с ниско кръвно налягане. При всички други случаи доматите трябва максимално да се използват, защото са естествен концентрат от витамини и микроелементи.


2 гласа
Статия
Доматите гонят склерозата
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!