Доматите гонят склерозата

Доматите гонят склерозата

Червеният заленчук е полезен при болни бъбреци и жлъчка

Източник: , , 19.12.2013
Доматите гонят склерозата

Домати против склерозаДоматеният сок действа благоприятно както при бъбречни увреждания, така и при високо кръвно налягане. Този ефект се обяснявяа с богатото съдържание на калиеви и магнезиеви соли в доматите. Също и на витамин С, който в пресните зеленчуци достига 52 мг. Доматите са богати и на микроелементите калий, желязо и фисфир. Твърди се , че по количество витамин С някои сортове се доближават до цитрусовите плодове.изчислено е , че доматите съдържат още витамин Е (до 2,04мг%) и Р (до 128,0 мг%), както и витамини от групата В (от 0,01 до 0,75 мг%). Количеството на каротина (т е на провитамин А) в този зеленчук зависи от сорта и зрелостта му. Най-много е в червените домати – до 2 мг%. В тях има захари – глюкоза, фруктоза, по-малко захароза, както и пектинови вещвства. Количеството на целулозата и нишестето е малко.

Доматът се отличава и с ниска калоричност. Тя е само 20 калории на 100г. Но едновременно с това имат приятен вкус и богато съдържание на витамини, минерални соли и органични киселини (ябълчена и лимонена). Най-полезни са зеалите пресни домати. В презрелите плодове захарите и витамин С намаляват. А зелените домати с нормална големина, запазени при темпаратура 20гр С, могат да узреят и без да са на корена.

Доматите са изключително необходими на деца, възрастни и хронично болни.

Благотворното въздействие на този зеленчук се обуславя от високото му минерално и витаминно съдържание.

Калиевите соли действат диуретично (т е увеличават отделянето на урина) и така понижават кръвното налягане, подобряват състоянието на сърдечно съдовата състема. Препоръчват се при пазширени капиляри на кожата и необходимост от укрепяане на кръвоносните съдове. Доматите са идеалната храна за хората, склонни към кръвоизливи. Този зеленчук заема съществено място и в диетата на пациентите с атеросклероза. Препоръчва се като лечебно средство на страдащи от стомашно-чревни заболявания, особено от гастрит с понижено отделяне на стомашен сок. В подобни случаи доматите са подхосяща храна, защото имат по-нежна целулоза от останалите зеленчуци. Въпреки това не се включват в диетите на болните от ферментативни диспепсии, гастрити и язвена болест с повишена стомашна киселинност. Полезни са в борбата срещу лошия LDL холестерол и натрупванвто му в организма. Пектините в доматите извличат токсичните вещества.

Специалистите препоръчват този зеленчук при умора, безапетитие, отравяния с тежки метали, хронични интоксикации с алкохол и никотин. Идеално е, ако доматите бъдат широко застъпени в хранененто на хората, които се опитват да откажат цигарите. Преди време медицита твърдяха, че доматите поради наличието на оксалова киселина в тях са вредни за страдащите от подагра, артрити и бъбречно-каменна болест.По-късно стана ясно, че тези опасения са неоснователни. В действителност доматите съдържат оксалова киселина в доста по-малки количества от спанака, лапада, киселеца и други листни зеленчуци. В доматения сок има и по-малко пурини, отколкото в останалите зеленчуци.Така, че като цяло доматите повлияват благоприятно обмяната на веществата.

Препоръчват се и при проблеми в жлъчните пътища. Поради ниската си калоричност този зеленчук е много подходяща храна за диабетици с наднормено тегло и пациенти, прекарали инфарктна миокарда.

Безпорен научен факт е , че пасираните домати и сокът от тях унищожават болестотворните микроби. И узрелите, и зелените зеленчуци излъчват фитонциди ( летливи вещества с противомикробно действие). Приложени върху кожата, доматите подобряват състояниетона рани с гнойни инфекции Единственото противопоказание за консумация на домати е установена алергия към тах. Тя обикновено се проявява с обрив по кожата в местата , които са били в контакт с плода или листата на доматите. Често се наблюдава и смесена алергия – провокирана от листата на този зеленчук в съчетание със слънчевите лъчи. Не е разумно да се консумират домати в големо количества и от хора с ниско кръвно налягане. При всички други случаи доматите трябва максимално да се използват, защото са естествен концентрат от витамини и микроелементи.


1 гласа
Статия
Доматите гонят склерозата
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...