Маслото от кокос против затлъстяване

Маслото от кокос против затлъстяване

Източник: , , 10.10.2013
Маслото от кокос против затлъстяване

Масло от кокос против затлъстяванеСпециалистите определят кокосовият орех за безценен дар от природата, намиращ приложение не само в кулинарията, но и в козметичната индустрия и медицината.

От години наред екзотичното растение е познато като изключителен продукт, топящ мазнините и засилващ метаболизма.

Днес най-големите кокосови плантации в света се намират във Филипините, където се произвеждат и всички останали кокосови продукти. Това е и единствената страна, където маслото от кокос е основната мазнина за готвене. Сред останалите големи производители се нареждат Нова Гвинея и Солимоновите острови.

Наименованието на кокосовия орех идва от португалската дума за маймуна (сосо). Във вътрешността на плода има бяла твърда ядлива ядка, която е известна като копра.

Копрата е източник на кокосовото мляко и масло, а когато се изсуши, се правят популярните стърготини. Еди орех съдържа от 80 до 500 грама копра. Преди да узрее напълно, плодът притежава кокосово мляко. С узряването на ореха обаче тази течност се втвърдява и се преобразува в ароматната, бяла и твърда вътрешност на растението.

Орехът идва от тропическа палма, вирееща обикновено във влажни крайбрежни райони. Растението дава според вида и възрастта си от 5 до 150 плода годишно. Обикновено всеки кокосов орех тежи до 2,5 кг.

Екзотичният плод е изключително богат на калий, желязо и витамини от група В. Високото съдържание на фибри и протеини му дава свойството да подобрява храносмилането. Сокът на растението е нискокалоричен, но не може да се каже същото и за кокосовото мляко. То е много мазно, но пък е ценен източник на аминокиселини. Благодарение на всички тези съставки, които съдържа, кокосовото мляко много успешно се бори с вирусите. Някои специалисти го обявяват за достоен заместител на изкуственото мляко за бебета заради лауриновата киселина, съдържаща се и в кърмата.

Месестата част от пресния орех е приблизително 33% чисто кокосово масло и е с малко количество въглехидрати. Екзотичният плод е с редица доказани ползи за човешкото здраве. Олиото от плода няма широка популярност, но носи полезни качества. Когато вътрешността на ореха започне да се отделя от обвивката, се отстранява и се счуква на малки парченца. Те се изсушават за седмица. Обикновено се смилат на фино брашно, което се загрява до 125 градуса и минава през преса. По този начин се добива кокосово олио, което се рафинира, за да се прочисти.

Експертите са категорични, че ако включите в ежедневното си меню по-малко кокосово олио, то ще съдейства за по-бързото изгаряне на калориите.

Повишава жизнения тонус и е мощно средство против затлъстяване. Брани кожата от изсъхване, провисване и набръчкване. Полезно е при косопад и проблеми със скалпа. Кокосовото масло доказано укрепва костите и защитава зъбите.

Според изтичната медицина млякото от кокос също има положителни качества. То стимулира сърдечно-съдовата система. Народните лечители на тихоокеанските острови използват месестата част на растението за изграждане на мускулната маса при изтощени и слаби хора. Кокосовата вода е често използвана от тях при инфекции на бъбреците и пикочния мехур, а кокосовото мляко се дава при стомашна язва и възпалено гърло. Жителите на тропическите страни използват от хилядолетия кокосовите палми и техните плодове за всевъзможни цели. От плода те произвеждат тоник, а вътрешността я използват като храна. От черупката правят съдове , а от влакната, обвиващи се около нея, изработват груби тъкани и рогозки.

Кокосовият орех е широко залегнал и в азиатската, африканската, индийската и южноамериканската кулинария. Често от него се приготвят супи, сосове, ястия и десерти.

Той е неразделна част от много екзотични коктейли. Кокосовата вода и кокосовото мляко се използват най-вече в супите и сосовете. Настърганата вътрешност на растението отлично се съчетава с пилешко .

Когато купувате кокосов орех , трябва да търсите по-тежък и без пукнатини. Когато го разклатите, отвътре трябва да се чува водата. Трите дупчици в кората му трябва да са здрави. Едва след отварянето на кокосовия орех може да се установи дали вътрешността му е горчива. Плодът може да се съхранява дълго време. Стига да е здрав, той може да издържи до два месецана стайна температура. Изсушения кокосов орех няма срок на годност, стига само да е добре затворен и на прохладно място.


2 гласа
Статия
Маслото от кокос против затлъстяване
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!