Вкусовете на живота

Вкусовете на живота

Източник: , , 20.08.2013
Вкусовете на живота

Вкусовете на животаВКУСОВЕТЕ НА ЖИВОТА

Според източните учения състоянието на човека е свързано с баланса на енергиите в организма. На първо място влияе правилното разпределение на шестте вкуса. Първите три стоплят и пробуждат енергията на огъня – лютив, кисел и солен. Останалите охлаждат – горчиво, тръпчиво и сладко. Идеалната храна трябва да съдържа всичките шест вкуса. Най-простият начин да достигнете това – използвайте въображението си, следвайки съветите на древните книги.

Сладък вкус

Успокоява ума и чувствата. Подобрява състоянието на кожата и косите, придава оптимистично настроение. Но не прекалявайте – при излишък от сладко човек става вял и качва килограми. Ако все пак не можете да се откажете от калоричния десерт, прибавете към него подправки – канела или карамфил.

Горчив вкус

Едва ли има човек, който да обича горчивото. А то е необходимо за освобождаване на токсините и поддържане на тонуса. Подправки, които помагат за това, са куркума, къри и кимион.

Тръпчив вкус

Той не се среща много често в обичайните продукти. Това, от една страна, е добре – храните с такъв вкус могат да предизвикат стареене. От друга страна, той помага за спиране на кръвотечението, по-бързо зарастване на раните и укрепване на стомаха. Затова добавяйте в храната си мускатово орехче и джинджифил.

Солен вкус.

Народната мъдрост казва: „Ако някой пресолява яденето си, значи е влюбен.” Но все пак балансирайте соленото с кориандър и анасон.

Кисел вкус.

Той подсъзнателно действа загряващо, може би затова и хората обичат през зимата киселото зеле. Кисели съставки се съдържат още в многто, киви, и разбира се, лимона.

Лютив вкус.

Без него не би могъл да съществува нито един от източните кулинарни специалитети. От друга страна, ако прекалите с лютивото, стомахът се раздразва, а вие ставате нервни и трудно се съсредоточавате. За да се намали това вредно въздействие, помагат „охлаждащите” кориандър и босилек.


2 гласа
Статия
Вкусовете на живота
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!