Вкусовете на живота

Вкусовете на живота

Източник: , , 20.08.2013
Вкусовете на живота

Вкусовете на животаВКУСОВЕТЕ НА ЖИВОТА

Според източните учения състоянието на човека е свързано с баланса на енергиите в организма. На първо място влияе правилното разпределение на шестте вкуса. Първите три стоплят и пробуждат енергията на огъня – лютив, кисел и солен. Останалите охлаждат – горчиво, тръпчиво и сладко. Идеалната храна трябва да съдържа всичките шест вкуса. Най-простият начин да достигнете това – използвайте въображението си, следвайки съветите на древните книги.

Сладък вкус

Успокоява ума и чувствата. Подобрява състоянието на кожата и косите, придава оптимистично настроение. Но не прекалявайте – при излишък от сладко човек става вял и качва килограми. Ако все пак не можете да се откажете от калоричния десерт, прибавете към него подправки – канела или карамфил.

Горчив вкус

Едва ли има човек, който да обича горчивото. А то е необходимо за освобождаване на токсините и поддържане на тонуса. Подправки, които помагат за това, са куркума, къри и кимион.

Тръпчив вкус

Той не се среща много често в обичайните продукти. Това, от една страна, е добре – храните с такъв вкус могат да предизвикат стареене. От друга страна, той помага за спиране на кръвотечението, по-бързо зарастване на раните и укрепване на стомаха. Затова добавяйте в храната си мускатово орехче и джинджифил.

Солен вкус.

Народната мъдрост казва: „Ако някой пресолява яденето си, значи е влюбен.” Но все пак балансирайте соленото с кориандър и анасон.

Кисел вкус.

Той подсъзнателно действа загряващо, може би затова и хората обичат през зимата киселото зеле. Кисели съставки се съдържат още в многто, киви, и разбира се, лимона.

Лютив вкус.

Без него не би могъл да съществува нито един от източните кулинарни специалитети. От друга страна, ако прекалите с лютивото, стомахът се раздразва, а вие ставате нервни и трудно се съсредоточавате. За да се намали това вредно въздействие, помагат „охлаждащите” кориандър и босилек.


1 гласа
Статия
Вкусовете на живота
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...