Пектините

Пектините

Повече за Пектиновите вещества

Източник: , , 11.08.2013
Пектините

ПектинитеПектиновите вещества са познати от преди повече от 140 години.

С растителната храна живият организъм поглъща, разгражда и трансформира значителни количества пектинови вещества, които са основна част на растителните тъкани.

В храносмилателния тракт пектиновите вещества абсорбират по своята повърхност отровни вещества, гнилостни продукти и токсини, отделяни от бактериите, като съдействат за тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма. Ето защо пектините с успех се прилагат при лечение на диарии и стомашно-чревни смущения. Те оказват благоприятно влияние върху жизнената дейност на „полезните” (непатогенни) мокроорганизми, които нормално се намират в червата и по този начин улесняват премахването на патогенните микроорганизми.

Пектините свързват и някои вредни вещества – радиоактивния кобалт и стронций. Поради способността им да свързват и йоните на тежките метали – олово, манган, кобалт и други – пектините заемат много важен дял в предпазното професионално хранене на работниците от оловните и други производства.

Докато нискоестерифицираните пектини (на цвеклото, морковите, тиквите и други) притежават предимно детоксиращ ефект (свързват токсините и ги изхвърлят от организма), високо естерифецираните (главно плодовите пектини) играят особено важна роля за намаляването на холестерина в кръвта.

На пектините и съдържащите ги продукти се възлага важната и незаменима роля в профилактичното и лечебно хранене при редица заболявания – атеросклероза, диабет, хиперлипопротеинемии, исхемичната болест на сърцето и др. Пектините са особено ценни за диетичното лечение на затлъстяването, тъй като понижават холестирина и едновременно създават усещане за ситост, без да се усвояват от организма.

Кабинетите на „БЕС” предлагат следната рецепта за приемане на пектин: ½ - 1 ч л пектин на прах се разбърква добре с 1 с л мед, след това се прибавят 3 ч л ябълков оцет и накрая – вода до напълването на едно бурканче от детски храни. Това количество се изпива до обяд на глътки.

Освен всичко, изброено по-горе, тази „напитка” действа тонизиращо и подобрява самочувствието.


2 гласа
Статия
Пектините
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!