Пектините

Пектините

Повече за Пектиновите вещества

Източник: , , 11.08.2013
Пектините

ПектинитеПектиновите вещества са познати от преди повече от 140 години.

С растителната храна живият организъм поглъща, разгражда и трансформира значителни количества пектинови вещества, които са основна част на растителните тъкани.

В храносмилателния тракт пектиновите вещества абсорбират по своята повърхност отровни вещества, гнилостни продукти и токсини, отделяни от бактериите, като съдействат за тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма. Ето защо пектините с успех се прилагат при лечение на диарии и стомашно-чревни смущения. Те оказват благоприятно влияние върху жизнената дейност на „полезните” (непатогенни) мокроорганизми, които нормално се намират в червата и по този начин улесняват премахването на патогенните микроорганизми.

Пектините свързват и някои вредни вещества – радиоактивния кобалт и стронций. Поради способността им да свързват и йоните на тежките метали – олово, манган, кобалт и други – пектините заемат много важен дял в предпазното професионално хранене на работниците от оловните и други производства.

Докато нискоестерифицираните пектини (на цвеклото, морковите, тиквите и други) притежават предимно детоксиращ ефект (свързват токсините и ги изхвърлят от организма), високо естерифецираните (главно плодовите пектини) играят особено важна роля за намаляването на холестерина в кръвта.

На пектините и съдържащите ги продукти се възлага важната и незаменима роля в профилактичното и лечебно хранене при редица заболявания – атеросклероза, диабет, хиперлипопротеинемии, исхемичната болест на сърцето и др. Пектините са особено ценни за диетичното лечение на затлъстяването, тъй като понижават холестирина и едновременно създават усещане за ситост, без да се усвояват от организма.

Кабинетите на „БЕС” предлагат следната рецепта за приемане на пектин: ½ - 1 ч л пектин на прах се разбърква добре с 1 с л мед, след това се прибавят 3 ч л ябълков оцет и накрая – вода до напълването на едно бурканче от детски храни. Това количество се изпива до обяд на глътки.

Освен всичко, изброено по-горе, тази „напитка” действа тонизиращо и подобрява самочувствието.


1 гласа
Статия
Пектините
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...