Пектините

Пектините

Повече за Пектиновите вещества

Източник: , , 11.08.2013
Пектините

ПектинитеПектиновите вещества са познати от преди повече от 140 години.

С растителната храна живият организъм поглъща, разгражда и трансформира значителни количества пектинови вещества, които са основна част на растителните тъкани.

В храносмилателния тракт пектиновите вещества абсорбират по своята повърхност отровни вещества, гнилостни продукти и токсини, отделяни от бактериите, като съдействат за тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма. Ето защо пектините с успех се прилагат при лечение на диарии и стомашно-чревни смущения. Те оказват благоприятно влияние върху жизнената дейност на „полезните” (непатогенни) мокроорганизми, които нормално се намират в червата и по този начин улесняват премахването на патогенните микроорганизми.

Пектините свързват и някои вредни вещества – радиоактивния кобалт и стронций. Поради способността им да свързват и йоните на тежките метали – олово, манган, кобалт и други – пектините заемат много важен дял в предпазното професионално хранене на работниците от оловните и други производства.

Докато нискоестерифицираните пектини (на цвеклото, морковите, тиквите и други) притежават предимно детоксиращ ефект (свързват токсините и ги изхвърлят от организма), високо естерифецираните (главно плодовите пектини) играят особено важна роля за намаляването на холестерина в кръвта.

На пектините и съдържащите ги продукти се възлага важната и незаменима роля в профилактичното и лечебно хранене при редица заболявания – атеросклероза, диабет, хиперлипопротеинемии, исхемичната болест на сърцето и др. Пектините са особено ценни за диетичното лечение на затлъстяването, тъй като понижават холестирина и едновременно създават усещане за ситост, без да се усвояват от организма.

Кабинетите на „БЕС” предлагат следната рецепта за приемане на пектин: ½ - 1 ч л пектин на прах се разбърква добре с 1 с л мед, след това се прибавят 3 ч л ябълков оцет и накрая – вода до напълването на едно бурканче от детски храни. Това количество се изпива до обяд на глътки.

Освен всичко, изброено по-горе, тази „напитка” действа тонизиращо и подобрява самочувствието.


1 гласа
Статия
Пектините
Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня За да се чувства добре и да е бодър сутринта, човек трябва да спазва следните прости правила: 1.Хапвайте нещо веднага след сън – най-много 30-40 мин след ставането от леглото. Това засилва метаболизма и събужда храносмилателната система. Ако сте ...