Акне

Акне

Как можем да се прадпазим от акнето

Източник: , , 10.08.2013
Акне

АкнеАкнето (младежките пъпки) е заболяване на кожата предимно в юношеската възраст, но у някои хора се задържа и по-късно. Причина за появяването на твърдите червени или гнойни пъпки е усилената секреция на мастните жлези и запушването на порите на кожата, като се оформят плътни черни точки (комедони). При изстискване те лесно се инфектират. Ако акнето не се лекува своевременно, може да се усложни и да останат неестетични белези. Причините за заболяването са различни: хормонални, неврогенни, наследствено предразположение към себорея, лоша хигиена на кожата и др. Лечението е бавно, упорито и комплексно. Желателно е да бъде под лекарски контрол, особено ако се налага антибиотична терапия.

Общи мерки: укрепване на тялото, всекидневни хигиенни бани, слънчево или кварцово облъчване, предпазване от тютюнев дим и замърсяване.

Диета:предимно плодово-зеленчукова и белтъчна храна, богата на витамини А и В, без пикантни подправки, да се избягват сладките, мазните и тестените продукти, алкохолът, кафето, шоколадът.

Външно: всекидневно измиване с гореща вода и сапун, обтриване със силицилов спирт, парни бани с лайка, липов цвят или сода за хляб, пудрене с сулфамиден или антибиотичен прах. Да се избягва мазането с кремове или изстискването на комедоните.

Козметично билколечение: прилага се след предварително почистване на кожата.

Мазане с пресен сок: сок от смокинови листа, от магданоз, от стъргани корени на хрян. Пъпките се мажат два пъти дневно в продължение на 10-20 дни само с един вид сок.

Лайка: 10-минутна парна баня с гъста отвара от лайка, след което се налагат лапи от прецедения цвят и се оставят 20 минути. Лицето се избърсва и се обтрива със 75-процентов спирт (да се пазят очите). Прилага се един път на 10 дни.

Дъбови кори: комрес от запарка – 1 супена лъжица нарязани сухи кори се пускат в 1 чаена чаша кипяща вода и се оставят 4-5 часа да престоят. Прецежда се през марля, прибавя се сокът от един лимон и 100 гр вода. Натопява се двойна марля и се оставя 30 минути върху пъпчивата кожа (да се пазят очите). Прави се един път дневно в продължение на 10 дни.

Билкова смес: 20 гр жълт кантарион (цветове и листа) и 10 гр нарязани корени на репей се варят 10 мин в чаена чаша вода, охлаждат се и се прецеждат.Към отварата се добавя супена лъжица невен до размекване. Маската се поставя върху лицето за 15-20 мин. Изплаква се. Процедурата се повтаря 2-3 пъти седмично.

Отвара за външно и вътрешно лечение (предимно при гнойно акне):

Смесват се 100 гр изсушени стъкове от камшик и по 50 гр листа от орех, стръкове на трицветна теменуга и корени на репей. Една супена лъжица от билковата смес се вари 5 минути в половин литър вода. Изстиналата и прецедена , отвара се пие 4 пъти на ден преди ядене по 100гр. Външно: кожата се маже три пъти на ден или лицето се покрива с намокрена марля за 20 минути.


2 гласа
Статия
Акне
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...