Преяждането убива повече от глада

Преяждането убива повече от глада

Не прекалявайте с количествата

Източник: , , 30.07.2013
Преяждането убива повече от глада

Преяждането убива повече от гладаБългарите стават все по-дебели, а най-новите данни за болестите, свързани със затлъстяването, са шокиращи. Според родни диетолози 50 хиляди умират от такива състояния всяка година, а над 530 хиляди се борят с тях. Сред най-значимите са диабетът, хипертонията и ракът на дебелото черво и стомаха.

Гладът не е най-голямото зло за човечеството в глобален план. Оказа ,че враг номер 1 е преяждането и това е потвърдено и от данните на Световната здравна организация за статистика за смъртността на планетата през последните години. Много повече хора в съвремието измират от затлъстяване, а не от липсата на храна. Специалистите са анализирали статистиката на смъртността за 1990 и 2010 г, и са установили, че през последните 20 години гладът е отстъпил на второ място в списъка на смъртните опасности. Една от основните причини за увеличената смъртност и по света, и в България вече е затлъстяването.

По данни на изследователите от Световната здравна организация през 2010 г заради наднормено тегло и последващи здравословни проблеми са се разделили с живота си около 3 милиона души на планетата. Жертвите на недохранването са три пъти по-малко!

В доклада се отбелязва още, че в Африка в резултат на оскъдния порцион гладът, както и преди, си остава водеща и основна причина за високата смъртност, особено сред децата. Заслъстяването при децата в България е най-високо във възрастовата група от 15 до 18 години. Това съобщи ръководителят на Клиниката по детска ендокринология в университетската болница във Варна проф. Валентина Цанева.

В тази група 12,6% от децата страдат от затлъстяване. Най-малък е процентът на затлъстяване – 5,2 при децата на възраст между 3 и 6 години. При малчуганите във възрастовата група от 7 до 14 години от затлъстяване страдат 10,8%. Така е, защото при храненето на децата има дефицит на качаствено месо и риба, както и на някои витамини и минерали. Приемът на млечни продукти е 80% от препоръчвания. В менюто обаче изобилства от бързи въглехидрати под формата на сандвичи, сладкиши и газирани напитки.


2 гласа
Статия
Преяждането убива повече от глада
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!