Съновникът - древен колкото и сънищата

Съновникът - древен колкото и сънищата

Съновникът съществува откакто съществуват и сънищата

Източник: , , 27.07.2013
Съновникът - древен колкото и сънищата

Съновникът - древен колкото и сънищатаСъновникът съществува откакто съществуват и сънищата. В древността сънищата са разглеждани като продължение на реалния живот и затова е било важно тяхното значение. За някои те били послания от боговете, само висшите лечители и свещеници имали правото да тълкуват сънища.
Древните китайци също били много заинтересовани от сънищата и тяхното значение. При тях съществувало вярването, че по време на сън, душата на човека напуска тялото. В един от първите съновници на китайците е записано, че при тълкуването на сънищата важно е не само какво сънуваш, но и редица други фактори като коя година е, разположението на планетите и пр.
Имало времена, когато сънищата и съновниците били отричани и заклеймявани като магьосничество. Било забранено да се тълкуват сънищата и да им се обръща внимание.
Римляните изучавали и записвали сънищата, бил написан и първият съновник. Негов автор е Артемидорус, съновникът му съдържал 5 тома, с повече от 3000 сънища и тяхното тълкуването, което било основано на реални разкази на хората, които са го сънували.
Австралийския психоаналитик доктор Зигмунд Фройд се интересувал изключително много от съня и го изучавал непрекъснато и задълбочено. Неговата книга „Тълкуване на сънищата“, освен съновник е и революционен труд в анализирането и изучаването на съня.
Днес се обръща все по-голямо внимание на сънищата и тяхното интерпретиране, с помощта на което се опознава по-добре сънуващия и вътрешния му свят.


4 гласа
Статия
Съновникът - древен колкото и сънищата
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...