Безсъние

Безсъние

Безсънието и разстройствата на съня

Източник: , , 27.07.2013
Безсъние

БезсъниеЕднократното безсъние – след преумора или ден, изпълнен с неприятни преживявания, тревоги, препиване, обилно хранене вечер, при смяна на спалното помещение или леглото – е изживяно от всеки. То се преодолява сравнително леко. Честото му повтаряне обаче може да доведе до невротично безсъние. Сънят е повърхностен, неспокоен, изпълнен с кошмарни сънища и чести събуждания.Заспиването е трудно. Невротикут мисли за следващия ден, когато след краткотрайния неободряващ сън ще се събуди с главоболие, отпадналост, лошо настроение и самочувствие, намалена работоспособност. В тези случаи разстройствата на съня са упорити и продължават дни и седмици. Стадащият с основателна тревога мисли за следващата нощ, която няма да му донесе търсената в съня почивка. При някои фирми на невроза вялостта и сънливостта, които изпълват деня, заедно с прекалено лесната уморяемост не довеждат нощем до лесно заспиване и ободряващ сън.

Разстройството в съня наблюдаваме и при много телесни заболявания – преди всичко при висока температура, при инфекциозни болести. При хипертонична болест (особено в началните й стадии) и високо кръвно налягане, дължащо се на бъбречни или сърдечни заболявания, безсънието е постоянен спътник. Да решите обаче, че страдате от мозъчна атеросклероза в първите месеци след пенсионирането единствено по този симптом, е прибързано и неуместно. Касае се за изработения трудов навик за рано ставане, който всеки добре познава и поради който в деня на седмичната почивка човек се събужда в поределения час без будилник...

Смущения в съня се наблюдават у жените в критическата възраст. При продължително професионално отравяне у работниците, които имат досег с олово, живак и др, безсънието е често оплакване.То е важен симптом и на редица психически заболявания.

Предпазването от безсъние е сложен, комплексен и индивидуално обусловен проблем. Еднократното епизиодично безсъние е във ваши ръце.В такива случаи трябва да се избягват ярки впечатления преди заспиване , които могат да се получат и при четене на книга.

На интелектуалния работник освен твърдо определения час за лягане (индивидуално избран, но фиксиран!) бихме препоръчали изключване на напрегната работа в късните часове на нощта. Когато това е неизбежно, ранните утринни часове са за предпочитане.

Не без значение са и удобното легло, и чистото спално бельо, и добре проветрената и хладна стая, както и продължителния интервал между вечерята и заспиването.

Лечението на невротичното безсъние при всички случаи е работа на лекаря-специалист. Тук освен хигиенни мерки – вечерна разходка, водни процедури, избягване на дразнещи разговори, алкохол, чай и кафе – идват на помощ и сънотворните лекарства. Еднакво неправилни са становищата , че тези лекарства са вредни – „отравят” бавно организма, както и обратното, че без тях спокойният сън е невъзможен. Едно е сигурно – в поределен период от лечението на невротика безсънието е по-вредно от „меките”, сигурно действащи сънотворно лекарства. Те се дават строго индивидуално при постоянно проследяване на дозата и въдействието им от лекуващия лекар.

От древни времена водолечението е имало успех при облекчаване на безсънието. Могат да се ползват съвсем прости процедури- например потапяне на крайниците в гореща вода преди сън, топъл (не горещ!) душ или вана. И тук обаче последната дума има лекарят.

С успех се ползува и курортолечението: Наречен, Банкя, Овча купел, Вършец. Напоследък се говори много за морелечение на безсънието при ползуване на слънчева и морска баня до 9 часа , както и нощни къпания, последвани със спане на морския бряг. Активната физкултура, преди всичко туризъм, е донесла облекчение на много страдащи от смущения в съня.

Лечението с медикаменти и психотерапия е строго индивидуално и винаги трябва да бъде провеждано от лекар.


2 гласа
Статия
Безсъние
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...