Безсъние

Безсъние

Безсънието и разстройствата на съня

Източник: , , 27.07.2013
Безсъние

БезсъниеЕднократното безсъние – след преумора или ден, изпълнен с неприятни преживявания, тревоги, препиване, обилно хранене вечер, при смяна на спалното помещение или леглото – е изживяно от всеки. То се преодолява сравнително леко. Честото му повтаряне обаче може да доведе до невротично безсъние. Сънят е повърхностен, неспокоен, изпълнен с кошмарни сънища и чести събуждания.Заспиването е трудно. Невротикут мисли за следващия ден, когато след краткотрайния неободряващ сън ще се събуди с главоболие, отпадналост, лошо настроение и самочувствие, намалена работоспособност. В тези случаи разстройствата на съня са упорити и продължават дни и седмици. Стадащият с основателна тревога мисли за следващата нощ, която няма да му донесе търсената в съня почивка. При някои фирми на невроза вялостта и сънливостта, които изпълват деня, заедно с прекалено лесната уморяемост не довеждат нощем до лесно заспиване и ободряващ сън.

Разстройството в съня наблюдаваме и при много телесни заболявания – преди всичко при висока температура, при инфекциозни болести. При хипертонична болест (особено в началните й стадии) и високо кръвно налягане, дължащо се на бъбречни или сърдечни заболявания, безсънието е постоянен спътник. Да решите обаче, че страдате от мозъчна атеросклероза в първите месеци след пенсионирането единствено по този симптом, е прибързано и неуместно. Касае се за изработения трудов навик за рано ставане, който всеки добре познава и поради който в деня на седмичната почивка човек се събужда в поределения час без будилник...

Смущения в съня се наблюдават у жените в критическата възраст. При продължително професионално отравяне у работниците, които имат досег с олово, живак и др, безсънието е често оплакване.То е важен симптом и на редица психически заболявания.

Предпазването от безсъние е сложен, комплексен и индивидуално обусловен проблем. Еднократното епизиодично безсъние е във ваши ръце.В такива случаи трябва да се избягват ярки впечатления преди заспиване , които могат да се получат и при четене на книга.

На интелектуалния работник освен твърдо определения час за лягане (индивидуално избран, но фиксиран!) бихме препоръчали изключване на напрегната работа в късните часове на нощта. Когато това е неизбежно, ранните утринни часове са за предпочитане.

Не без значение са и удобното легло, и чистото спално бельо, и добре проветрената и хладна стая, както и продължителния интервал между вечерята и заспиването.

Лечението на невротичното безсъние при всички случаи е работа на лекаря-специалист. Тук освен хигиенни мерки – вечерна разходка, водни процедури, избягване на дразнещи разговори, алкохол, чай и кафе – идват на помощ и сънотворните лекарства. Еднакво неправилни са становищата , че тези лекарства са вредни – „отравят” бавно организма, както и обратното, че без тях спокойният сън е невъзможен. Едно е сигурно – в поределен период от лечението на невротика безсънието е по-вредно от „меките”, сигурно действащи сънотворно лекарства. Те се дават строго индивидуално при постоянно проследяване на дозата и въдействието им от лекуващия лекар.

От древни времена водолечението е имало успех при облекчаване на безсънието. Могат да се ползват съвсем прости процедури- например потапяне на крайниците в гореща вода преди сън, топъл (не горещ!) душ или вана. И тук обаче последната дума има лекарят.

С успех се ползува и курортолечението: Наречен, Банкя, Овча купел, Вършец. Напоследък се говори много за морелечение на безсънието при ползуване на слънчева и морска баня до 9 часа , както и нощни къпания, последвани със спане на морския бряг. Активната физкултура, преди всичко туризъм, е донесла облекчение на много страдащи от смущения в съня.

Лечението с медикаменти и психотерапия е строго индивидуално и винаги трябва да бъде провеждано от лекар.


3 гласа
Статия
Безсъние
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!