Кебапчето

Кебапчето

Основните тайни тънкости са шест за направата на вкусно и сочно кебапче

Източник: , , 20.07.2013
Кебапчето

Кебапчето - тайни за направата муЕто как се прави кебапчето:
Първите пет правила се отнасят до приготвянето на каймата.
- Първото нещо е сланинката. За да е сочно едно кебапче трябва в него да има сланинка. Слага се около 25 %. При много готвачи той е почти двоен.
- Второ важно правило и в свинската кайма се слага за вкус, около 20% телешко.
- Трето свинското месо което се меле за кебапчета е само от джолан. Свинския джолан е най-богат на желатини и глутамити.
- Четвърто, но може би най-важното нещо е солта. Осемнадесет грама на килограм кайма. Солта влиза в междуатомното пространство на клетките. Тя само възпира размножаването, а не унищожава гнилостните бактерии, а те са главния виновник за спойката и устойчивостта на каймата. Ситно смляното месо просто ще изтече на скарата и желатините ще се абсорбират. Противоположното голямо количество сол, не само , че ще бъде пресолено , но и ще възпре процеса на желиране. Каймата просто ще започне да цъфти на скарата. Основно правило е преди да се смеле месото да се нареже на късове да се смеси със солта и да се остави да престои една нощ.Подправките са черен пипер, малко чубрица и задължително кимион.За препоръчване е ако имате див кимион.
- Петото основно правило е водата. От 150 до 200 гр на килограм месо. Водата е средата в която се развиват бактериите и желатинът набъбва. Тя също е виновна кебапчето да е сочно. Водата се прибавя на три пъти. Първо когато месото е на парчета и при смилането на месото на още два пъти. Смляната кайма се оставя да престои още 3-4 часа преди да се оформят кебапчетата.
- Шестото правило е скарата. Кебапчетата се пекат задължително на електрическа скара. Скарата на дървени въглища ги обхваща от всички страни и те се препичат. Грешно е да се казва пекат, по право кебапчетата се варят в собствен сос на скарата. Обръщат се последователно на всички страни, не трябва да се прегарят. Да останат сосовете вътре.


2 гласа
Статия
Кебапчето
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!