7 цвята храни поддържат тялото здраво

7 цвята храни поддържат тялото здраво

От кафяви манджи се дебелее. Оранжевите зеленчуци носят поглед на орел

Източник: , , 12.07.2013
7 цвята храни поддържат тялото здраво

Цветовете на хранитеПодбирайте продуктите по цвета, ако искате да се храните здравословно, съветва проф. Дейвид Хебър, шеф на центъра по хранене към Калифорнийския университет.

Когато ястието ви е с бежов или кафяв цвят, значи е високо калорично и няма достатъчно полезни вещества, смята той.

Всеки ден трябва да хапвате поне по един продукт от седемте различни цвята. Така ще държите теглото си в норма, твърди Хебър в книгата си „Какъв цвят е диетата ви”. Успеете ли да включите 7 порции плодове и зеленчуци на ден, ще смъкнете с 50% риска от най-разпространените видове рак, показва проучване на Американския институт за изследване на рака.

ЧЕРВЕНО: Включва доматите и всички ястия с тях. Те съдържат ликопен, който пази от рак на гърдата и е силен антиоксидант.

ЗЕЛЕНО: Зеле, брокили, брюкселско зеле. Съдържат вещества, които стимулират тялото да открива и чисти отровите и канцерогенните вещества.

ЗЕЛЕНО/ЖЪЛТО: Спанак, къдраво зеле, зелено зеле (кел), горчица. Богати са на лутеин. Той предпазва от ослепяване и пречи на туморите да растат.

ОРАНЖЕВО: Тиква и моркови. Съдържат алфа и бета каротини, които са полезни за зрението. Действат и като силни антиоксиданти.

ОРАНЖЕВО/ЖЪЛТО: Цитрусови плодове. Съдържат големи количества витамин С. Обвивките им са богати на веществата лимоноиди, които борят рака.

ЧЕРВЕНО/ЛИЛАВО: Червено вино, малини, боровинки, ягоди. Богати са на полифеноли. Те спират растежа на туморите.

БЯЛО/ЗЕЛЕНО: Тази група включва чесъна и лука. Те също имат противораково пдействие.

Само за 21 дни може да превърнете здравословното хранене в навик. Още месец е необходим, за да стане начин на живот, смята американската диетоложка Джил Стайнбек.

Яжте от 6 до 9 порции плодове и зеленчуци на ден, съветва тя. За една порция се смята купичка сурови или половин сготвени. Ако не сте културист, дневно са ви нужни само 2 дози белтъци. Една се набавя от парче сирене или кашкавал с размерите на тесте карти за игра.

Гарнитурата (например картофи или ориз) не трябва да е по-голяма от юмрука ви.

Падате си по тлъсти храни и газирани напитки? Не променяйте радикално диетата си, препоръчва експертката.

Позволявайте си по една чаша газирано на ден. Ако обичате сокове, пийте само 100% натурални, но не повече от чаша на ден.

Ако искате, разредете ги с вода, за да удвоите количеството. Забравете сухите концентрати за сокове.

Намалете до минимум полуфабрикатите, пакетираните и тлъстите храни.


1 гласа
Статия
7 цвята храни поддържат тялото здраво
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...