Разстройства в съня при децата

Разстройства в съня при децата

Източник: , , 01.07.2013
Разстройства в съня при децата
Както при възрастните, така и при децата може да има разстроен сън. При по-малките обикновено се оплакват родителите и търсейки помощ от специалист, те са единствен източник на информация за лекаря. Затова е необходимо да се прецени дали общото време за сън при детето отговаря на потребностите за възрастта му. Колкото по-малко е то, толкова повече време му е нужно да спи. Най-напред близките търсят помощта на личния лекар или педиатъра, които да преценят дали детето е физически здраво. Много често различни телесни болести могат да пречат на съня - инфекции, алергии, обменни заболявания и много др. Когато липсват такива болести, родителите и детето се насочват към специалист психиатър или детски психиатър.

Разстроеният сън може да бъде самостоятелен симптом или да е част от различни психични заболявания. Често проблемите със съня на детето са причинени от конфликтни или хладни отношения в семейството, от неправилно отглеждане и несъздаване на режим на сън.

Проблемите със съня обикновено са в три насоки – безсъние – трудно заспиване, чести пробуждания или ранно събуждане, повишена сънливост през деня обикновено в резултат на неефективен сън или при увеличена трета сливица, както и нарушено поведение по време на сън – кошмари, нощни страхове, сомнамбулизъм. При юношите понякога има разстройство в ритъма на съня – късно им се приспива, лягат си след полунощ, а сутрин им е мъчително да се събудят за училище, през деня се чувстват сънливи и неработоспособни. В почивните дни обикновено спят до към 12 часа през деня. При децата от кърмаческа, яслена и предучилищна възраст може да има кошмари – появяват се в частта от съня, в която сънуват, по-често се будят във втората половина на нощта, изплашени са, но след погалване и успокояване от родителите, заспиват. Притеснителни за родителите са нощните страхове при малките – те възникват в другата част от съня – тази, в която децата не сънуват, събуждат се със силен плач, с детето не може да се осъществи контакт, не реагира на погалване или успокоение. Състоянието продължава 3-5 мин., след което детето заспива като на сутринта няма спомен за случилото се. В същата част на съня се появява и сомнамбулизма – ходенето насън.

Посещението при специалист помага да се открие дали има причина за състоянието и тя да се лекува, както и да се помогне на детето за подобряване на съня.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,
с насоченост в детската психиатрия, асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, тел. 0899067919, кабинет: ул. "Петър Стоев"123, с предварително записване.

2 гласа
Статия
Разстройства в съня при децата
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!