Разстройства в съня при децата

Разстройства в съня при децата

Източник: , , 01.07.2013
Разстройства в съня при децата
Както при възрастните, така и при децата може да има разстроен сън. При по-малките обикновено се оплакват родителите и търсейки помощ от специалист, те са единствен източник на информация за лекаря. Затова е необходимо да се прецени дали общото време за сън при детето отговаря на потребностите за възрастта му. Колкото по-малко е то, толкова повече време му е нужно да спи. Най-напред близките търсят помощта на личния лекар или педиатъра, които да преценят дали детето е физически здраво. Много често различни телесни болести могат да пречат на съня - инфекции, алергии, обменни заболявания и много др. Когато липсват такива болести, родителите и детето се насочват към специалист психиатър или детски психиатър.

Разстроеният сън може да бъде самостоятелен симптом или да е част от различни психични заболявания. Често проблемите със съня на детето са причинени от конфликтни или хладни отношения в семейството, от неправилно отглеждане и несъздаване на режим на сън.

Проблемите със съня обикновено са в три насоки – безсъние – трудно заспиване, чести пробуждания или ранно събуждане, повишена сънливост през деня обикновено в резултат на неефективен сън или при увеличена трета сливица, както и нарушено поведение по време на сън – кошмари, нощни страхове, сомнамбулизъм. При юношите понякога има разстройство в ритъма на съня – късно им се приспива, лягат си след полунощ, а сутрин им е мъчително да се събудят за училище, през деня се чувстват сънливи и неработоспособни. В почивните дни обикновено спят до към 12 часа през деня. При децата от кърмаческа, яслена и предучилищна възраст може да има кошмари – появяват се в частта от съня, в която сънуват, по-често се будят във втората половина на нощта, изплашени са, но след погалване и успокояване от родителите, заспиват. Притеснителни за родителите са нощните страхове при малките – те възникват в другата част от съня – тази, в която децата не сънуват, събуждат се със силен плач, с детето не може да се осъществи контакт, не реагира на погалване или успокоение. Състоянието продължава 3-5 мин., след което детето заспива като на сутринта няма спомен за случилото се. В същата част на съня се появява и сомнамбулизма – ходенето насън.

Посещението при специалист помага да се открие дали има причина за състоянието и тя да се лекува, както и да се помогне на детето за подобряване на съня.

д-р Стоянка Велкова, психиатър,
с насоченост в детската психиатрия, асистент в катедрата по психиатрия на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, тел. 0899067919, кабинет: ул. "Петър Стоев"123, с предварително записване.

1 гласа
Статия
Разстройства в съня при децата
Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня

Три правила за силен старт на деня За да се чувства добре и да е бодър сутринта, човек трябва да спазва следните прости правила: 1.Хапвайте нещо веднага след сън – най-много 30-40 мин след ставането от леглото. Това засилва метаболизма и събужда храносмилателната система. Ако сте ...