Петте стадии според Фройд за личностно изграждане

Петте стадии според Фройд за личностно изграждане

Зигмуд Фройд и стадиите формиращи личността

Източник: , , 01.07.2013
Петте стадии според Фройд за личностно изграждане
Психологията и сънищата - Зигмунд ФройдФройд вярва, че има 5 стадии във формирането на Вашата персоналност

1. Орален
Този етап започва с раждането и продължава до две годишна възраст. Това е времето в което детето изучава света използвайки устата си. Ако нуждата за това опознаване не бъде задоволена то се опитва да си навакса. Пушене, ядене и пиене често се приемат като оралните "заместители", чрез които по късно човек прави опити да задоволи това желание.

2. Анален
На втория етап, детето се учи да контролира функциите на тялото си. Ако не се подоходи правилно или детето се травматизира на този етап, то тогава тя или той може да се превърне в анално задържащ/а, страдащ/а от запек.
3. Фалическа фаза
Между три и пет годишна възраст, детото започва да се интересува от женското и мъжкото. Личността му е напълно изградена на този етап. Той също се класифицира като Едипов и комплекс на Електра. Едиповия комплекс е любовта на момчето към майката и страха/ревността към бащата. Комплекса на Електра е женската версия където момичето изпитва гняв към майката и проявява "завист за пениса".

4. Латентен период
Много малко нови неща се развиват през този период.

5. Генитален
Започва от 12 годишна възраст и достика своя пик през пубертета, този етап се класифицира като възраждане на сексуалния интерес.

Както беше споменато по-рано, Фройд вярва, че мотивираща сила на съня е сбъдване на желанията. Проблеми със силата, липсата на контрол или неудовлетворяващата любов, може да се проявят в сънищата като начин на задоволяване на тези нужди. Мисли и желания, които са подтискани през деня, могат също да намерят своя израз в съня.

Фройд вярва, че всеки символ, които се появява в съня има сексуален поддекст. Например тревожните сънища, той разглежда като знак на подтиснати сексуални импулси.

Критика: Има много критици на теориите на Фройд за сънищата. Фройд е живял в сексуално подтисната Викторианска ера. Неговите сексуално обвързани теории може да са били продукт на времето в което той е живял, заобикалящата го култура или неговата лична връзка или пък конфликт със секса. 

1 гласа
Статия
Петте стадии според Фройд за личностно изграждане
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...