Петте стадии според Фройд за личностно изграждане

Петте стадии според Фройд за личностно изграждане

Зигмуд Фройд и стадиите формиращи личността

Източник: , , 01.07.2013
Петте стадии според Фройд за личностно изграждане
Психологията и сънищата - Зигмунд ФройдФройд вярва, че има 5 стадии във формирането на Вашата персоналност

1. Орален
Този етап започва с раждането и продължава до две годишна възраст. Това е времето в което детето изучава света използвайки устата си. Ако нуждата за това опознаване не бъде задоволена то се опитва да си навакса. Пушене, ядене и пиене често се приемат като оралните "заместители", чрез които по късно човек прави опити да задоволи това желание.

2. Анален
На втория етап, детето се учи да контролира функциите на тялото си. Ако не се подоходи правилно или детето се травматизира на този етап, то тогава тя или той може да се превърне в анално задържащ/а, страдащ/а от запек.
3. Фалическа фаза
Между три и пет годишна възраст, детото започва да се интересува от женското и мъжкото. Личността му е напълно изградена на този етап. Той също се класифицира като Едипов и комплекс на Електра. Едиповия комплекс е любовта на момчето към майката и страха/ревността към бащата. Комплекса на Електра е женската версия където момичето изпитва гняв към майката и проявява "завист за пениса".

4. Латентен период
Много малко нови неща се развиват през този период.

5. Генитален
Започва от 12 годишна възраст и достика своя пик през пубертета, този етап се класифицира като възраждане на сексуалния интерес.

Както беше споменато по-рано, Фройд вярва, че мотивираща сила на съня е сбъдване на желанията. Проблеми със силата, липсата на контрол или неудовлетворяващата любов, може да се проявят в сънищата като начин на задоволяване на тези нужди. Мисли и желания, които са подтискани през деня, могат също да намерят своя израз в съня.

Фройд вярва, че всеки символ, които се появява в съня има сексуален поддекст. Например тревожните сънища, той разглежда като знак на подтиснати сексуални импулси.

Критика: Има много критици на теориите на Фройд за сънищата. Фройд е живял в сексуално подтисната Викторианска ера. Неговите сексуално обвързани теории може да са били продукт на времето в което той е живял, заобикалящата го култура или неговата лична връзка или пък конфликт със секса. 

2 гласа
Статия
Петте стадии според Фройд за личностно изграждане
Каква е твоята карма

Каква е твоята карма

Каква е твоята карма За да немериш важното в случая число, трябва да събереш цифрите на рождената си дата – ден, месец, година. Едноцифреното число, което получиш, ще ти каже повече за твоята карма. 1. – Сила, честолюбие, активност, слава. Ще имате успехи в живота, ако се придържате към пр...

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит

Гъбички, климакс, кашлица, хрема, плексит При гъбички по краката Една шепа пресни листа от джоджен се накълцва и се смесват с чаена лъжица сол. Със сместа се мажат пръстите и междупръстията и на двете стъпала. След като кашата изсъхне, краката се измиват и посушават добре. Д...

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина - красота и тонус

Фолиевата киселина – красота и тонус Напоследък хората са доста добре осведомени по въпросите на правилното и балансирано хранене, като дори и насън могат да изрецитират хранителната пирамида. На женския организъм просто му е необходима фолиева киселина, за да изглеждаме добре и...

6 Съвета за самотни жени

6 Съвета за самотни жени

6 съвета за самотни жени Ако дълго време не можете да намерите достоен партньор, не се отчайвайте. Струва си само малко да преобразите дома си , като го напълните с енергията на щастието и късмета и любовта ще се завърне във вашия живот, съветват руските интериорни психолози и дават безценни съвети. Опитайте!