Вашият Дневник на сънищата

Вашият Дневник на сънищата

Как да водим дневник на сънищата

Източник: , , 01.07.2013
Вашият Дневник на сънищата
Дневник на сънищата1. Изберете си бележник, който да Ви служи само и единствено за записване на сънищата. Дръжте го близо до леглото си, някъде където лесно можете да го достигнете. Детайлите от съня избледняват бързо след като се събудите така, че е важно да можете да го запишете веднага.

2. Поддържайте последователност на зписването на сънищата си. Поставяйте дата на всеки запис. Няма значение дали ще поставите вчерашна дата или от деня в който сте се събудили, стига да запазите последователността.

3. Пишете в сегашно време, така сякаш съня продължава да се случва пред очите ви. Това ще ви помогне да възстановите по-лесно съня си, връщайки ви обратно в него.

4. Запишете всеки възможен детайл от съня си. Места, цветове, звуци, обекти, хора и емоциите си - всичко това са важни аспекти от съня. Може да се запитате следните неща:

    Кои са важните картини или символи в съня?    
    Къде се намирахте? Какво е имало около вас и как е изглеждал пейзажа наоколо? Каква е атмосферата или настроението на съня?
   
    Кой друг присъства в съня ви?
   
    Как ви накара съня да се почувствате? Какво беше настроението ви когато се събудихте?
   
    Има ли някаква връзка съня ви с някоя ситуация от реалния ви живот?

5. Граматиката и пунтуацията не са от значение когато записвате сънищатата. Просто го опишете преди да ви се изплъзне и го запишете дори да си спомняте само отделни фрагменти. Веднъж след като започнете все повече детайли ще почнат да изплуват в съзнанието ви. Понеже мислим по-бързо от колкото пишем може би не е лоша идея да запишете съня си на диктофон. Но все пак не е лоша идея въпреки това да пренесете съня си на хартия.

6. Когато нещо е трудно за описване с думи, нарисувайте го. Цветни моливи или фулмастри могат да ви помогнат да направите картината по-ясна.

7. След като запишете съня си, запишете под линия какви проблеми или притеснея ви тревожат в будния ви живот. С нарастването на записките постепенно ще започнете да откривате връзките между сънищата и реалността.

8. Накрая - сложете му заглавие.

9. Оградете, думи, символи, хора или нещо друго, което ви се струва, че изпъква. Това може да ви е полезно ако искете да си направите съдържание или речник. Ще започнете да откривате шаблони и да формирате ваше собствено разпиране за темите в сънищата.


4 гласа
Статия
Вашият Дневник на сънищата
При болезнена менструация

При болезнена менструация

На какво да заложим при менструални болки Менструалната болка се лекува с топло. Всеки месец жените в репродуктивна възраст се сблъскват с естествената физиологична функция на организма – менструацията. При здрав организъм тя протича с лек дискомфорт. На практика обаче много жени усещат силни болки в ко...

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Защо носим венчалния пръстен на безименния пръст

Венчалният пръстен: защо на безименния пръст Съществува цяла теория защо едно нещо се прави така, само така, а не другояче. Палецът е пръстът на родителите. Показалецът – на братята и сестрите. Средният – на теб самия. Безименния – на твоя партньор /съпруг, съп...

С какво можем да облекчим кашлицата

С какво можем да облекчим кашлицата

При кашлица – чай от орехи При настинка и грип – билкови сиропи и отвари. Мед, зехтин и лимони Някога са използвали сиропа с мед, зехтин и лимони, за да се лекуват остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Медът стимулира оздравителните процеси в лигавицата на устната ку...

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието отключва автоимунните болести

Безсънието увеличава автоимунните болести За заспиване: отпускащо дишане, чай с канела, банани, вана с английска сол „Безсънието е сред най-масовите проблеми на съвременния човек, но то е преодолимо. Сънят е не само потребност и навик, а и пове...