Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя (Живка) и Фотина (Светлана) 13.02.2019, имен ден имат: ЕВЛОГИ, ЕВЛОГИ(Й), ЕВЛОГИЙ, ЕВЛОГИЯ, ЗОЯ, ЗОИ, ЗОИЦА, ЗОЙКА, ЗОИЧКА

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя (Живка) и Фотина (Светлана) 13.02.2019

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя (Живка) и Фотина (Светлана) 13.02.2019
Имен ден празнуват: ЕВЛОГИ, ЕВЛОГИ(Й), ЕВЛОГИЙ, ЕВЛОГИЯ, ЗОЯ, ЗОИ, ЗОИЦА, ЗОЙКА, ЗОИЧКА

Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, Преп. Зоя (Живка) и Фотина (Светлана)На 13.02 православието чества деня на Св. Евлогий, архиепископ Александрийски. Св. Евлогий, Архиепископ Александрийски е бил благочестив, предан на вярата Христова. Живял е по времето на император Ираклий (VII век). Името Евлоги означава "добра дума", "възхвала". То произлиза от гръцките еu, което значи "добро", и logos - "дума".

Днес празнуват хората с имена Евлоги, Евлогия, Зоя

ЕВЛОГИ(Й) - добра дума, възхвала (от гръцките "еu" - добро и "logos" - дума). Евлоги празнува имен ден на 13 февруари: Св. Евлогий, архиеп. Александрийски.

ЗОЯ - живот (на гръцки). Името на една византийска императрица и на мъченица от III век, чиято памет се почита на 13 февруари. За преподобна Зоя се знае, че е имала дарбата да изцелява.


Преподобни Мартиниан
бил родом от Кесария ПалестинскаРечник. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.


Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.


Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.


Изберете пожеланиe за имен ден.


4 гласа
Именни дни
Преп. Мартиниан. Св. Евлогий, архиеп. Александрийски, преп. Зоя (Живка) и Фотина (Светлана)
Именни дни през 2019 година
Последно търсено в речника