Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден 14.09.2019, имен ден имат: КРЪСТАНА, КРЪСТЕНА, КРЪСТЕНКА, КРЪСТИН, КРЪСТИНА, КРЪСТЬО, КРЪСТАН, КРЪСТИНА,, КРЪСТЮ, КЪНА, КЪНЧО, КЪТА, КЪТО, СТАВРИ, СТАВРО

Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден 14.09.2019

Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден 14.09.2019
Имен ден празнуват: КРЪСТАНА, КРЪСТЕНА, КРЪСТЕНКА, КРЪСТИН, КРЪСТИНА, КРЪСТЬО, КРЪСТЬО, КРЪСТАН, КРЪСТАНА, КРЪСТИНА,, КРЪСТЮ, КЪНА, КЪНА, КЪНЧО, КЪТА, КЪТО, КЪНЧО, СТАВРИ, СТАВРИ, СТАВРО
Кръстовден
Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.
По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.  
Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка.
Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните.
Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста.  Кой от трите е Христовият кръст, се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.
    
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.
На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите.
От това "въздвижение" получава своето име и празникът.  
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон.
От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури.
На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На този ден празник имат лечителите, които лекуват болен кръст, изкълчени и навехнати крайници и оправят счупени кокали.


Традиционната трапеза на този ден включва зелник с праз лук и печена тиква.

Източник  http://www.dnes.bg


Изберете пожеланиe за имен ден.


4 гласа
Именни дни
Въздвижение на Светия кръст Господен - Кръстовден
Именни дни през 2019 година
Последно търсено в речника