Библейски речник черница

Библейски речник - Избрете по първа буква:

черница

, 2016-12-10 18:34:50 sanovnikat.com
черница
Под това име се разбират два вида дървета: 1) Обикновената

черница

- Лк. 17:6, която се отглежда много за плода й, и за листата й, с които се хранят бубите; и 2) Дивата смокиня - Лк. 19:4, която на еврейски се нарича Шикма, а на арабски Гьомез. Закхей се качи на дива смокиня, за да види Спасителя, когато преминаваше през Ерихон - Лк. 19:4. Тя расте високо колкото букът, и ражда плода си съвсем различно от другите дървета. От дънера й покарват младочки, като гроздови филизи, от краищата на които се подава плода. Дървото е вечно зелено, и ражда няколко пъти през годината. По видът и миризмата си, плодът му прилича на смоквите, само че той не е толкова вкусен, колкото тях. Сравни Ам. 7:14. Той е жълт, но бие малко на червено; отвътре много прилича на смокинята. Това дърво се среща навсякъде из Египет. Хората се хранят много с плода му.

Черница

та има голямо стъбло, което се разклонява на пет или шест големи клона; тя се сади покрай път или по кръстопътищата; корените й проникват дълбоко в земята, така че малко дървета стоят така твърдо прикрепени в земята както

черница

та. Силата, която може да каже: "Истръгни се и насади се в морето", и тя (

черница

та) да послуша, трябва да бъде от Бога - Лк. 17:6. От 3Цар. 10:27; 1Лет. 27:28 и 2Лет. 1:15, е видно, че това дърво е било толкова обикновено в Палестина, колкото в Египет, а от споменаването му заедно с гроздето в Пс. 78:47, и от Давидовото назначаване на един служител, който да се грижи за горите с тези дървета, се вижда, че

черница

та се е ценила в древността толкова, колкото се цени и днес. От Ис. 9:10, ние разбираме, че кересте от черничеви дървета се е употребявало за строене; и въпреки че е чупливо и крехко наглед, то е много трайно.
Д-р Шоо, в описанието си на Египетските катакомби и мумии, казва че мумиините ковчези и кутиите, които съдържали разни фигури, и били положени при нозете на всяка мумия, са направени от черничево дърво, и са запазени непокътнати за повече от три хиляди години.

0 гласа
Библейски
Речник
черница