Официални и църковни празници

Навигация:

Нова година 01.01.2016

За римляните новата година е започвала от 1 април - денят в който встъпвали в длъжност новоизбраните консули. Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иберия, което налага консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. С въведения през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар промяната вече е окончателна. На 1 април започва да се празнува "лъжливата" нова година и постепенно този ден...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Нова година

Богоявление 06.01.2016

Богоявление - един от най-почитаните празници в България. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Затова в този ден хората празнуват именните си дни с имената на Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка.

Празникът е тесно свързан с водата и къпането в студена вода. След службата в храма, свещениците заедно с оживена тълпа отиват до най-близката река или езеро, където е планирано да се хвърля във водата кръст. Този вълнуващ спектакъл...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Богоявление

Свети Валентин 14.02.2016

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Свети Валентин

Трифон Зарезан 14.02.2016

Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Трифон Зарезан

Сирни Заговезни 13.03.2016

Прощена неделя, или, както в България го наричат, "Прошка" или "Сирни Заговезни" предшества началото на Великият пост преди Великден.

Източно-православните християни празнуват Сирни Заговезни (Прошка) винаги в неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни.

Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него,...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Сирни Заговезни

Баба Марта 01.03.2016

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, слънцето, което лесно може да изгори лицата на хората. Според вярването, Баба Марта е стара жена и е куца. Затова и носи железен бастун да се подпира на него. Народните вярвания описват характера й като много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее; когато е ядосана студ сковава земята. По-голяма част от ритуалите имат за цел да я омилостивят.

Хората вярват, че баба Марта ще влезе само в много чиста и спретната къща. Ето защо къщите се...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Баба Марта

Денят на Освобождението на България 03.03.2016

Много българи днес си задават въпроса, защо датата на Санстефанския мирен договор се смята за толкова значима в българската история. Защо не честваме като национален празник 6 септември 1885 - когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя?

Трети март се празнува, защото от него се правят първите стъпки към утвърждаването на...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Денят на Освобождението на България

Международен ден на жената 08.03.2016

Интересното е, че идеята за празнуване на 8 март се появи за първи път в началото на 20-ти век, когато развитият свят е бил в период на експанзия и турбуленция, както и бума на раждането на радикалните идеологии. Въпреки че се смята, че първият по рода си "марш на празните тенджери" в Ню Йорк, които се е провел на 8-ми март 1857г., е бил една от предпоставките за честването на Международния ден на жената.

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Международен ден на жената

Международен ден на хумора и шегата 01.04.2016

В различните страни по света Денят на хумора и шегата носи своята национална идентичност.

Във Франция наричали този обичай "априлска риба". Произходът му се свързва с времето на Карл IX,който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото нагодината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април - в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Международен ден на хумора и шегата

Цветница 24.04.2016

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

Цветница или Връбница се празнува в неделя след Лазаровден. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос дошъл на магаре в Ерусалим, посрещнат...[ още ]
Рейтинг на статията: 5 от 5 - sanovnikat.com
Празници
Цветница

Последно търсено в речника

Оракули