Имен ден на 29 юни 2017 празнуват КАМЕН, КРЕМЕНА, ПАВЕЛ, ПАВЛА, ПАВЛИНА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТИ, ПАВЛИН, ПАНАЙОТ, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ПЕТРА, ПЕТРАНА, ПЕТРАНКА, ПЕТЪР, ПЕТЬО, ПЕТЯ, ПОЛИМЕН, ПОЛИНА, ПОЛИ - Петровден 29.06.2017

Петровден 29.06.2017

Петровден 29.06.2017
Имен ден празнуват: КАМЕН, КАМЕН, КРЕМЕНА, ПАВЕЛ, ПАВЕЛ, ПАВЛА, ПАВЛИНА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТИ, ПАВЛИН, ПАВЛИН, ПАВЛИНА, ПАНАЙОТ, ПАНАЙОТ, ПЕЙО, ПЕЙО, ПЕЙЧО, ПЕЙЧО, ПЕЙЯ, ПЕТРА, ПЕТРА, ПЕТРАНА, ПЕТРАНКА, ПЕТРАНА, ПЕТЪР, ПЕТЪР, ПЕТЬО, ПЕТЬО, ПЕТЯ, ПЕТЯ, ПОЛИМЕН, ПОЛИНА, ПОЛИНА, ПОЛИ
Петър и ПавелПетровден се чества всяка година на 29 юни. На този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел, ревностни разпространители на християнството, преминали през много страдания и гонения и наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. Принася се жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". В черквата се носят петровски хлябове, колак и ябълки-петровки. Те се освещават и се раздават на роднини и съседи.

Петър е беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро той е сред първите ученици на Христос и един от най-преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, той е изповедник на юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Две седмици преди празника има определен от църквата пост. През тези дни не се ядат блажни ястия. След края на литургията в памет на апостолите се слага край на Петровия пост.

2 гласа
Именни дни
Петровден
Именни дни през 2017 година
Последно търсено в речника